Hírek

2008.02.23. 08:23

Török offenzíva Irakban: eddig harminc halott

Öt embert veszített a török hadsereg saját pénteki bejelentése szerint az előző este általa Észak-Irakban indított hadműveletben

mti

Öt embert veszített a török hadsereg saját pénteki bejelentése szerint az előző este általa Észak-Irakban indított hadműveletben; a harcokban kéttucatnyi kurd lázadóval végeztek. A nagyszabású török szárazföldi offenzívát a légierő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet feltételezett állásai elleni támadásokkal támogatta.

Török harci gépek december közepe óta többször is támadták kurd lázadók feltételezett rejtekhelyeit Észak-Irakban, de jelentősebb szárazföldi akcióról mostanáig nem érkezett hír a török-iraki határ térségéből. Az ankarai parlament októberben áldását adta arra, hogy a török hadsereg a határon átnyúlva, iraki területen is fellépjen a kurd lázadókkal szemben.

A PKK 1984 óta küzd fegyverrel a Törökország Irakkal határos délkeleti részén élő kurdok autonómiájáért. A konfliktus eddig hozzávetőleg 40 ezer emberéletet követelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!