Hírek

2008.02.07. 16:15

Újabb gyanúsítottak a Bhutto-gyilkosság ügyében

Két újabb gyanúsítottat tartóztatott le a rendőrség Pakisztánban Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolása ügyében csütörtökön.

BAMA

A feltételezett bűnösöket Ravalpindiben fogták el, abban a városban, ahol az egykori miniszterelnök elleni merényletet decemberben elkövették. Januárban az ország északnyugati határtérségében már őrizetbe vettek két gyanúsítottat, köztük egy 15 éves fiút, aki állítólag tagja volt a gyilkosságra kiválasztott öngyilkos merénylők osztagának. Amerikai és pakisztáni tisztségviselők szerint a merényletet Baitullah Mehszúd tálib parancsnok, egy dél-vazirisztáni törzsi vezető irányította a háttérből.
Az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló Mehszúd egy militáns csoportokat egyesítő úgynevezett ernyőszervezet, az afganisztáni határtérségben a kormányerők ellen harcoló Tehrik-e-Talibán Pakisztán vezetője

A brit Scotland Yard háromfős szakértői csoportja csütörtökön visszatért a fővárosba, hogy beszámoljon az ellenzéki politikus halálának pontos körülményeit vizsgáló nyomozásuk eredményeiről. Egyelőre nem világos, hogy Bhutto-t lelőtték, vagy öngyilkos merénylet áldozata lett. A brit nyomozók a tervek szerintpénteken hozzák nyilvánosságra megállapításaik rövid összegzését. A tavaly decemberben meggyilkolt politikust négy csoport is meg akarta ölni – derítették ki a volt pakisztáni kormányfő poszthumusz emlékirataiból. Az írásból a The Sunday Times magazin közölt részleteket a hét végén. Pakisztánba történt visszatérése - 2007 októbere - előtt Bhuttót Pervez Musarraf pakisztáni elnök kormánya és „egy, az ügyét támogató külföldi moszlim kormány” is figyelmeztette arra, hogy öngyilkos merénylők négy csoportja is az életére tör – olvasható az emlékiratban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!