Hírek

2008.02.23. 13:25

Újlengyel, az adóparadicsom

Bár sokak számára az adócsalás szinonimája, az off-shore önmagában nem azonosítható illegális tevékenységgel.

Europress-összeállítás

A HVG újabb cikke óta megint égnek nálunk a telefonok. Sok cég érdeklődik a település iránt, elsősorban természetesen amiatt, mert nálunk nincs helyi adó – mondja Cserna Ferenc, Újlengyel polgármestere.

Az alig kétezer lelkes pest megyei települést a magyar offshore-paradicsomként tartják számon. Ide van bejegyezve számos óriáscég, például a HVG 500-as toplistájának dobogósa, a Triton Hungary Kft., amely a Transocean nevű világcég leányvállalata és olajfúró tornyok bérbeadásával foglalkozik. Van leányvállalata Újlengyelben a Hewlett-Packard-nak, Morgan Stanley-nek és a CIB Banknak is. A titok: nem kell iparűzési adót fizetni.

A polgármester azt mondja, amikor az adómentességről döntöttek, összesen mintegy három millió forint bevételtől estek el. Most viszont negyven millió származik az idetelpült cégektől. Ennek két forrása van: az önkormányzat irodákat ad bérbe a fiókcégeknek (négy millió), és súlyadót szed az idetelepült fuvarozó cégek majdnem ezer gépkocsija után (harminchat millió). A faluban két magántulajdonú ház is befogad világcégeket, van egyszobás ház, ahol 18 vállalat „működik”. E cégek a nyereségadót kénytelen megfizetni a magyar államnak, de más teher nem jelentkezik náluk. A polgármester elismeri, hogy az irodákban gyakran nincs senki, de az önkormányzat minden bérlő elérhetőségét ismeri, és ha valamely hatóság érdeklődik, annak kiadja a telefonszámukat. Arról tehát nincs szó, hogy külföldi topmanagerek sétálgatnának Újlengyel főutcáján.

A Budapesttől 40 km-re, aaz M5-ös közelében található falu nincs rossz helyzetben. Minden utcája aszfaltozott, egész területe összközműves, tornacsarnoka van, minden alapintézménnyel rendelkezik. Amikor a sajtó hírt ad róla, hogy világcégek települtek ide, általában újabb 10-20 érdeklődő jelentkezik. Közülük egy-kettővel szerződnek is, bár jelenleg az önkormányzatnak már nincs kiadó irodája. Azt pedig a polgármester nem tartaná tisztességesnek, ha irodák helyett, szekrényeket, vagy fiókokat adnának bérbe. Így aztán maradnak a magántulajdonú irodák, amelyek közül a legismertebbek a HVG szerint a jegyző lányának és üzlettársának tulajdonában állnak.

Off-shore cégalapítás menete

1. Professzionális iroda keresése

2/a. Szakértő ajánlatának összevetése saját elképzeléseinkkel

2/b. A megfelelő adóparadicsom és cégforma (részvénytársaság, alapítvány) kiválasztása

3. Alapító okirat készítése (alaptőke, tevékenység, név)

4. A cég létrehozását külföldi ügyvédi irodák végzik a helyszínen az ügyfél utasításai alapján,

így nem szükséges az alapítás helyére látogatni

5. Gyakorlatilag „kulcsrakészen” megkapjuk a szükséges papírokat

6. Mehet az üzletMagyarországon kevés település követi Újlengyel példáját, akik pedig most próbálkozna, már el is késett. A magyar EU-csatlakozás óta gazdasági tevékenységet nem végző cégek adóelkerülés céljából már nem települhetnek Magyarországra, a korábban bejegyzettek viszont folytathatják működésüket. Újlengyel ezért most a fuvarozókra hajt, jó elhelyezkedése és kedvező adókörnyezete miatt sok ilyen cég valódi telephellyel jelent meg az M5-ös környékén. Magyarországon egyébként közel négyszáz offshore cég működik, amelyek összesen húszmilliárd forint adót hagynak itt. Ez eltörpül Lichtestein vagy Ciprus bevételétől, így kérdéses, megéri-e lehetővé tenni például egy német cégnek, hogy kikerülje a legnagyobb EU-tagállam adókötelezettségeit.

Bár sokak számára az adócsalás szinonimája, az off-shore önmagában nem azonosítható illegális tevékenységgel. A sajátos vállalati forma csupán külföldön bejegyzett, ám ott gazdasági tevékenységet nem végző társaságot jelent. Ugyanakkor nem tagadható, hogy az off-shore gyakran szolgál „adóoptimalizációs” célokat, nem véletlenül jegyeztetnek be belőle évente 130 ezret a világban. A sajátos jelenség hazánkban sem ismeretlen, magyarok évi 3-400 off-shore céget alapítanak. Leginkább a nemzetközi kereskedelemben használnak offshore céget, amelyet közvetítőként iktatnak két külkereskedő cég közé, s a nyereség itt csapódik le, amiből nagyon keveset vagy egyáltalán nem kell adózni. Természetesen ez csak a legelterjedtebb használati mód.

„Pontos számokat lehetetlen megnevezni, hiszen ma már nem szükséges engedély, sőt bejelentési kötelezettség sem terheli a tulajdonosokat” – mondta lapunknak Pécsi Róbert. Az egyik legnagyobb hazai off-shore tanácsadó cég igazgatója úgy véli, a magyarok leginkább az Egyesült Államok keleti partján fekvő Delaware-t részesítik előnyben. A kis államot jó fekvése és a cégalapítás alacsony költségei (300-500 dollár) mellett elsősorban a gazdasági és pénzügyi szabályozás terén tanúsított rendkívüli rugalmassága teszi népszerűvé. Az itt bejegyzett vállalkozások nyereségük után nem fizetnek adót, az új cégeket néhány perc leforgása alatt bejegyzik a cégjegyzékbe, ráadásul nem tartják nyilván sem az igazgatók, sem a tulajdonosok adatait. A magyar off-shore tevékenység másik legkedveltebb területe Ciprus, amelynek fő vonzereje földrajzi közelsége mellett az, hogy van kettős adózást kizáró egyezménye Magyarországgal.

Elvileg vannak olyan off-shore övezetek, ahová az APEH keze is elér: kölcsönös információcsere működik az uniós országok és Svájc, Liechtenstein, Andorra, Monaco, valamint San marino között. A vagyonosodási vizsgálatoknál úgy jön képbe az off-shore cég, ha a vállalkozó akár személyes használatra vesz ingatlant, akkor azt nem saját nevére, hanem az adóhatóság számára láthatatlan, anonim cége nevére vásárolja. Vagyis a Magyarországon keresett jövedelmét például Seychelle-szigeteken érvényes adómértékkel adózza le, de itthon költi el.

2/a. Szakértő ajánlatának összevetése saját elképzeléseinkkel

2/b. A megfelelő adóparadicsom és cégforma (részvénytársaság, alapítvány) kiválasztása

3. Alapító okirat készítése (alaptőke, tevékenység, név)

4. A cég létrehozását külföldi ügyvédi irodák végzik a helyszínen az ügyfél utasításai alapján,

így nem szükséges az alapítás helyére látogatni

5. Gyakorlatilag „kulcsrakészen” megkapjuk a szükséges papírokat

6. Mehet az üzlet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!