Hírek

2008.03.09. 10:44

Huszonöt éves a Ghymes együttes: régizenétől a világzenéig

Ars poeticájuk: a zene egyetemes – mindenkihez szól. Azt keresik, hogy az emberek miben hasonlítanak. Ezért fogadják őket olyan lelkesen mindenütt, ahol csak járnak.

BAMA

Az európai országokon kívül Japánban, Irakban, Jordániában, Finnországban, az Egyesült Államokban, Kanadában. Vallják, sikereik záloga az élő muzsika, a megismételhetetlen élmény. Az idén huszonöt esztendős a Ghymes együttes. Annak idején, 1983-ban Szarka Gyula vezetésével alakult a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán olyan szlovákiai magyar zenészekből, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Első táncházaikat és népzenei koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes (régi írással Ghymes) községben rendezett ifjúsági táborban tartották. Innen ered a Ghymes név.

Az eltelt évek alatt megszületett a „Ghymes-zene”. A ritmusok még feszesebbé, keményebbé váltak, a hagyományos népi hangszerek mellett (hegedű, brácsa, cimbalom, duda, bőgő, lant, koboz, tökcitera, tárogató) előkerült a szaxofon, a dobfelszerelés. Improvizációk készültek, és a zenekar lassan világzenei együttes lett. Március 28-án este 7 órától születésnapi koncert lesz Debrecenben, a Főnix Csarnokban. A Debreceni Tavaszi Fesztivál meglepetés programja a Ghymes jubileumi fellépése.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!