Hírek

2008.04.20. 16:11

Elvennénk a tokajit a szlovákoktól

Nagy valószínűséggel nem lesz egységes a magyar és szlovák tokaji borvidék. A hét elején Magyarország valószínűleg kezdeményezi az Európai Unió illetékes szervezeteinél, hogy vonják meg Szlovákiától a tokaji név, valamint a származtatott elnevezések, így a Tokajsky márkanév használatát.

BAMA

Ezt Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke jelentette be, miután a szlovák partnerekkel zajló egyeztetések nem zárultak eredményesen. A szlovákok péntek délig kértek haladékot, hogy dönthessenek a borvidék szlovákiai területlehatárolásával kapcsolatos magyar kompromisszumos javaslatról, ám azóta nem adtak választ. Magyarország ezért ma valószínűleg elindítja a névmegvonási folyamatot Szlovákiával szemben. A megegyezést az akadályozza, hogy a szlovák termelők képviselői mereven ragaszkodnak az általuk igényelt területnagysághoz, 908 hektárhoz.

Magyarország és Szlovákia 2004-ben már egyszer aláírt egy megállapodást, amelyben a szlovák fél vállalta, hogy a határon átnyúló borvidéki területet pontosan lehatárolja, majd gyakorlatilag bevezeti a márka- és eredetvédelem érdekében megalkotott magyar szabályozási és ellenőrzési rendszert. Az Európai Unió ugyanis a földrajzi eredetvédelem alatt álló tokaji elnevezést Magyarországnak ítélte még 1993-ban, ezért kellett megszüntetnie a hasonló elnevezésű borok előállítását Franciaországban és Olaszországban.

Az 1908-as bortörvény alapján a határon átnyúló borvidéki területen Szőlőske, Szlovákújhely, valamint Kistoronya határában, összesen 174 hektáron lehetett tokaji szőlőt termelni. Magyarország azt a javaslatot tette, hogy a területet egészítsék ki Nagytoronyával. A megállapodás mindkét fél számára fontos lenne, ugyanis az EU számára a borvidékeknek 2009. augusztus elseje, valamint 2010. december 31-e között el kell készíteniük az úgynevezett egységes termékleírást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!