Hírek

2008.04.08. 18:45

Terror Magyarországon

Ismeretlenek felgyújtották Meggyes Tamás esztergomi polgármester, országgyűlési képviselő (Fidesz) házát és szolgálati autóját keddre virradóra.

TG

Ismeretlenek felgyújtották Meggyes Tamás esztergomi polgármester, országgyűlési képviselő (Fidesz) házát és szolgálati autóját keddre virradóra. A polgármester úgy nyilatkozott: nem tudja, kinek állt érdekében a támadás, a városban ugyanis szerinte senkit sem ért olyan sérelem, mely indokolta volna a támadást.

A tűzoltókat hajnali háromkor riasztották: mint kiderült, a polgármester épülő családi házának hátsó oldalát gyújtották fel. A tűzoltók már a helyszínen erre a megállapításra jutottak: az épület mellett ugyanis több kiürült benzineskannát találtak. Az eset lényegesen súlyosabbnak bizonyult, mint a korábbi politikusokat ért Molotov-koktélos merényletek: a kár első ránézésre is többmillió forint, a ház tetőszerkezete, és hátsó, fából épült oldalfala kiégett.

Meggyes Tamás azonban egy másik tűz oltásáról érkezett a helyszínre: közel a ház felgyújtásával azonos időben épülő házától mintegy tíz kilométerre felgyújtották az esztergomi lakása előtt álló autóját is. A jármű vezetőülés felőli oldalablakát betörve lobbantották lángra az egyelőre ismeretlen tettesek a járművet. Meggyes a megszólaló riasztó hangjára eszmélt, és saját kezűleg kezdte meg az oltást.

A polgármester a történtekről szóló közleményében azt írta: a „megnövekedett általános gazdasági problémákra és társadalmi elkeseredettségre vezethető vissza” a támadás. A politikus szerint a merénylet „kizárólag egy szűk, agresszív csoport érdekeit szolgálhatja”.
A Fidesz a támadást követően kiadott közleményében a rendőrség felelősségét firtatja: „tarthatatlan, hogy a politikai indítékból elkövetett támadások és bűncselekmények elkövetőit a rendőrség mind a mai napig nem derítette fel” – írják. Szerintük éppen a rendőrség tehetetlensége bátorítja az elkövetőket hasonló akciókra.

„2006-tól egyfajta fokozatosság figyelhető meg, egyre durvábbak a közszereplők ellen irányuló támadások” – tudtuk meg Tarjányi Pétertől. A rendőrségi szakértő úgy véli ennek két oka is van. „Az egyik alapvető probléma, hogy sem a rendőrség, sem a titkosszolgálatok nem tudták felderíteni ezeket az eseteket, ezért az elkövetők egyre bátrabbak lettek” – véli Tarjányi. A  a szakértő elmondta, az is bátoríthatja az elkövetőket, hogy tulajdonképpen nincs retorzió, nincs megfelelően szigorú büntetés.

„Az igazságszolgáltatás ezen a téren szinte a rendszerváltás előtti gyakorlatot idézi, a büntetési tétel nagyon alacsony” – tette hozzá. Magyarországon a rongálás szabálysértésnek minősül, (és így pénzbírsággal sújtható az elkövető) csak egy bizonyos értékhatár felett válik bűncselekménnyé. „Nem szabad elfelejteni azonban a politika felelősségét sem” – hangsúlyozta Tarjányi. A szakértő elmondta, mindkét oldal felelős a kialakult helyzetért, mivel viselkedésével az összes párt bőszíti az állampolgárokat. „A Fidesz kivitte az utcákra a politikát, az MSZP őszödi beszéde és a gazdasági helyzet mind együtt felelősek a kialakult helyzetért” – fogalmazott.

Tarjányi elmondta, amikor a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg magára vállalta a Hiller István ellen elkövetett cselekményeket, akkor váltak igazán terrorcselekménnyé ezek az esetek. Ha ugyanis egy csoport nyíltan magára vállal egy bűncselekményt, akkor egyértelműen terrorszervezetről beszélhetünk.

A szakértő szerint van okunk a félelemre, ezek a kezeletlen helyzetek ugyanis még radikálisabb formát is ölthetnek, és akár a társadalom nagyobb csoportjai ellen is fordulhatnak. A rendőrségi szakértő kérdésünkre elmondta, hazánkban nem nehéz robbanószerhez jutni. „Aki robbanószert akar vásárolni, az hozzá tud jutni, csak pénz kell hozzá. Ezt példázzák a közelmúlt elhíresült bankautomata rablási kísérletei is”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!