Hírek

2008.06.27. 14:33

A filmvilág hírei

BAMA

Hancock és az üzletemberek
Új akcióvígjátékában Will Smith összeméri erejét gengszterekkel, bankrablókkal meg egy száguldó tehervonattal is: és végül mindig erősebbnek bizonyul. Viszont röviden felbukkan néhány olyan figura a filmben, akivel senki nem bír: egy csapat öltönyös, nyakkendős üzletemberrel. A Hancock (hazai bemutató: július 2.) e jelenetében csupán statisztaszerep jut a cinikus menedzsereknek, mégis érdemes alaposan odafigyelni rájuk. A hosszú asztal mögött a szuperelegáns öltönyökben ugyanis két igazi filmes legenda – a Hancock két producere – játszik: Michael Mann, a négy Oscar-díjra jelölt író-rendező-producer és Akiva Goldsman, aki az Egy csodálatos elme forgatókönyvírójaként át is vehette az Oscart, sőt az Én, a robot és a Legenda vagyok készítése kapcsán azt is bebizonyította már, hogy jól tud együttműködni Will Smith-szel. – Csak egy kis hülyéskedés – jellemezte saját színészi teljesítményét Michael Mann. – Pályánk során sokszor ültünk már ilyen irodákban, próbáltunk kétségbeesetten elérni valamit ilyen nyakkendősöknél, úgyhogy volt honnan venni az ihletet. Meg végül is producerek vagyunk: örültünk, hogy nem kell kifizetni két színészt.

Hathaway mosolya nem változik
Egy igazi színésznő azt hitet el a világgal, amit akar. Anne Hathaway nemrégiben szakított szerelmével, Raffaello Follieri olasz üzletemberrel, de amikor a nyilvánosság előtt megjelenik, semmi nem látszik rajta. Legújabb filmje, a Zsenikém – Az ügynök haláli (Get Smart, hazai bemutató: augusztus 21.) Los Angeles-i gálapremierjén épp olyan mosolygós volt, mint bármikor. Igaz, nem szerelme, hanem egyik filmbéli partnere, a 23-as ügynököt alakító Dwayne The Rock Johnson karján sétált végig a vörös szőnyegen, de ettől még senki sem fogott gyanút.  Rock utólag azt is bevallotta újságírónak, hogy még ő sem vett észre semmit. – Ugyanolyan vicces és bájos volt, mint mindig – jelentette ki a filmszínész. – Dumált a rajongókkal, mosolygott a fotósokra, fogalmam sem volt róla, hogy titokban mennyire fáj neki, ami történt. Csak jóval később, valamikor az este folyamán vont félre, és súgta a fülembe: „igazából nagyon oda vagyok!”

Az X-baba
Egy akta újból felnyílott. Gillian Anderson nemrégiben nyilvánosságra hozta, hogy terhes – immár harmadszor. A 39 éves színésznőnek Oscar nevű fia most 20 hónapos, a 13 éves Piper pedig egy korábbi házasságából született. – Piper a születése után hét évig nem léphetett a nyilvánosság elé – meséli a színésznő, aki az UFO-vadász Scully ügynök szerepében lett világhírű. – De most minek titkolózzam? Úgyse sikerülne. Igyekeztünk Markkal, az apjával úgy megtervezni a születését, hogy az ne zavarja se az X-akták – Hinni akarok (X-Files: I Want to Believe, hazai bemutató: július 24.) forgatását, se a premier körüli hercehurcát. A többi viszont már teljesen rá van bízva.

Utazás egy hatalmas vízicsúszda felé
A filmesek többnyire a különleges technikákra, a forradalmian új digitális effektusokra és a hatalmas, stúdióban felépített díszleteikre büszkék. Kivéve Eric Brevig-et. Az Utazás a föld középpontja felé (Journey to the Center of the Earth, hazai bemutató: szeptember 4.) rendezője inkább azzal elégedett, hogy lenyűgöző látványvilágú kalandfilmje forgatása során néhány egészen egyszerű eszközt használt. A film egyik izgalmas jelenetében Brendan Fraser menekülés közben lezuhan egy hatalmas vízesésben: a látványos képsort egyetlen éjszaka vették filmre egy autóparkolóban. – Építettünk egy tizenöt méter hosszú, jó meredek csúszdát, amelyen tűzoltófecskendőket fektettünk végig, Brendan lábára kötelet kötöttünk, hogy megránthassuk, ha nem csúszik elég gyorsan: és kész is volt a trükk. Igaz, több kamerával dolgoztunk, de három vagy négy felvétel elég volt, még ismételni sem kellett sokszor. Utána még aznap éjjel az egész stáb kipróbálta, hogyan csúszik a szerkentyűnk, reggelre ugyanis le kellett szerelnünk az egészet.

Ezek is érdekelhetik