Hírek

2008.06.14. 12:32

Halálos földrengés Japánban

Három halálos, 12 eltűnt és legkevesebb 65 sérült áldozata van annak az erős földrengésnek, amely szombaton történt Japán északi részén - közölte a tokiói kormány szóvivője.

BAMA

A rengés hatására kis mennyiségű radioaktív víz folyt ki egy atomlétesítményből, de ez a lakosságot nem veszélyeztet az üzemeltető cég szerint. A Richter-skála szerint 7-7,2-es erősségű rengés közép-európai idő szerint szombat hajnali 1 óra 43 perckor történt. Középpontja Tokiótól mintegy 300 kilométerrel északra volt egy viszonylag gyéren lakott vidéken. Utána több tucatnyi kisebb - maximum 5,6-es erősségű - utórengés történt a térségben, Ivate és Mijagi prefektúra területén.

A rengés számos helyen földcsuszamlást idézett elő, megállt a vonatközlekedés, több utat le kellett zárni, összeomlott egy híd. Többen földcsuszamlás áldozatai lettek, mások leestek magaslatokról, vagy agyoncsapta őket valamilyen leeső tárgy. Akiket eltűntként tartanak nyilván, általában összeomló épület romjai alá szorult emberek. A Kyodo hírügynökség szerint a sérültek száma legalább száz. A katasztrófavédelmi szolgálat jelentette, hogy száz ember egy termálfürdő területén rekedt földcsuszamlás miatt.

Mintegy 20 liter radioaktív víz folyt ki Fukusima város atomerőművének kiégett fűtőanyagot tároló két medencéjéből, de az üzemen kívülre nem került az anyagból. Az üzemeltető cég és az ipari minisztérium közölte, hogy a lakosság nincs veszélyben emiatt. A térség két atomerőműve nem szenvedtek kárt, és rendben működik tovább - tették hozzá. A rengés hatására azonban a térségében 29 ezer lakásban megszűnt az áramszolgáltatás. Szökőárveszély nincs - közölte a meteorológiai intézet.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik