Hírek

2008.06.16. 17:00

Mind több család kerül hitelcsapdába Magyarországon

Egyre több magyar költi el előre a jövedelmét, erre utal legalábbis, hogy a folyószámlahitelek állománya drasztikusan nőtt az elmúlt egy évben.

Molnár Sándor

Egyre több magyar költi el előre a jövedelmét, erre utal legalábbis, hogy a folyószámlahitelek állománya drasztikusan nőtt az elmúlt egy évben. A legfrissebb jegybanki statisztikák szerint márciusban 323 milliárd forinttal „mentek mínuszba" a háztartások, ez 40 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.

Pedig a folyószámlahitel rendkívül drága, akár évi 28 százalékot is ki kell utána kamatként fizetni. Nagy előnye viszont, hogy könnyen hozzá lehet jutni, az elmúlt években ugyanis sokat lazult a bankok hitelezési gyakorlata. Számos pénzintézetnél ma már „számlamúlt" sem kell hozzá, elég megnyitni egy új kontót, és már igénybe is vehető a kölcsön. A szakértők szerint különösen a mindennapi gondokkal küzdő, szegényebb rétegek használják ki előszeretettel a lehetőséget, gyakran azonban hitelcsapda a végeredmény.

Egy idő után ugyanis már nem elég a rendszeresen érkező jövedelem a hiteltörlesztéshez és a megélhetéshez, ilyenkor pedig újabb kölcsönre van szükség, ami aztán tovább növeli a terheket, ami viszont előbb-utóbb újabb hitelt eredményez.

Ezek is érdekelhetik