Hírek

2008.06.03. 09:53

Szigoródik a vízummentes belépés az USA-ba

Ismét szigorítanak az amerikai beutazás feltételein: mindazon utasoknak, akik állampolgárságuk révén vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba, 72 órával indulásuk előtt interneten regisztrálniuk kell belépésüket. Az új szabály várhatóan januártól lép életbe.

VGO

Az európai vállalatok korábban már elutasítóan reagáltak a döntésre, hiszen az megnehezíti a last-minute céges utakat - emeli ki a Financial Times; az amerikai biztonsági szolgálat erre válaszul azt a könnyítést hozta: egy regisztráció két évig érvényes. 

A szabály a 27 vízummentességi programban részt vevő országra vonatkozik, azaz Nyugat-Európa nagy részére, Ausztráliára, Bruneire, Japánra, Szingapúrra és Új-Zélandra. Az USA jelenleg 8 országgal írt alá előzetes megállapodást, „várólistára” helyezve őket: köztük Dél-Koreával, Csehországgal és Magyarországgal.

Az új rendszer gyakorlatilag ugyanazokat az információkat kérdezné, melyeket jelenleg az I-94-es papíron kell megadni beutazás előtt. A hivatalnokok elmondása szerint Ausztrália már évek óta egy ehhez hasonló számítógépes rendszert használ, sikerrel. A regisztrációra utazási irodák, légitársaságok és az amerikai kormányzat honlapján lesz lehetőség. A lépésre a terrorveszély miatt van szükség. Franco Frattini, korábbi EU igazságügyi biztos februárban egy hasonló, uniós beutazás előtti elektronikus regisztrációs rendszer ötletét vázolta fel.

Ezek is érdekelhetik