Hírek

2008.06.01. 14:19

Szili Katalin megkezdte kínai látogatását

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vasárnap megkezdte hivatalos látogatását Kínában.

BAMA

Programjai során Sencsenben ünnepélyesen lezárja a 2007 szeptemberében kezdődött Magyar Évad rendezvénysorozatot, illetve - magyar kormányzati egyetértéssel - kétoldalú tárgyalásokon vesz részt - közölte az Országgyűlés sajtószolgálata vasárnap. Az Országgyűlés elnöke találkozik a makaói majd a hongkongi törvényhozás elnökével, tárgyalásokat folytat a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület elnökével, miniszterelnök-helyettessel, illetve az Országos Népi Gyűlés elnökével. A két ország gazdasági kapcsolatainak mélyítése érdekében látogatása során több alkalommal megbeszélést folytat kínai gazdasági szakemberekkel és üzletemberekkel.

Magyarország célja, hogy folyamatosan fenntartsa, és sokoldalúan ó fejlessze kapcsolatait Kínával, éppen e célt szolgálják a legfelső politikai szinten az Országgyűlés elnökének mostani pekingi ótárgyalásai - áll a Külügyminisztérium vasárnapi közleményében. Emlékeztetnek arra, hogy tavaly Kínában járt a kormányfő, valamint hat miniszter, a múlt hónapban pedig az Alkotmánybíróság elnöke, továbbá a legfőbb ügyész kereste fel Pekinget. Gyakoriak a két fél között a szakmai konzultációk, ideértve az emberi jogi párbeszédet, aminek célja magyar részről, hogy a rendszerváltás tapasztalatainak átadásával segítse az ázsiai nagyhatalom politikai átalakulását.

A két ország közti kereskedelem értéke a múlt évben meghaladta a 6,1 milliárd dollárt, ebből több mint 1 milliárd volt a magyar  kivitel értéke. Magyarország szeretné, ha a jövőben nőne a kivitel  értéke, ugyanakkor nagyobb arányban jelenne meg a magyar gazdaságban  a kínai tőke és új típusú együttműködési formák honosodnának meg.

A kedvező Magyarország-kép kialakítását szolgálja a "Magyar Évad", amelynek kedvező hatása már most is érezhető a kétoldalú kapcsolatokban, és amelynek záróeseményein részt vesz Szili Katalin.  Az Országgyűlés elnöke útjával azt is szeretné elérni, hogy Kína a látogatás révén is meggyőződjön arról: Magyarország erősíteni kívánja a kétoldalú kapcsolatokat. Magyarország szándéka alátámasztja, hogy Kína - az ország hatalmas területe, több mint egymilliárdos lakossága, világgazdasági súlya és nemzetközi státusza folytán aligha kerülhető meg a legtöbb globális kérdés kezelésében.

A Külügyminisztérium szerint Magyarország - a nemzetközi közösséghez hasonlóan - az együttműködés elmélyítésével részesülhet a kínai gazdasági fellendülés előnyeiből, és ösztönözheti a kínai felemelkedés békés jellegét, az általánosan elfogadott demokratikus  értékek érvényre jutását.

Ezek is érdekelhetik