Hírek

2008.06.04. 16:33

Újabb tanúkat hallgattak meg az Olaszliszka-perben

Újabb tanúkat hallgatott meg a Borsod megyei bíróság a 2006 októberében történt olaszliszkai emberölés ügyében szerdán; a bírói testület előtt egy korábban már meghallgatott tanú ismét vallomást tett, ezúttal öt embert is megnevezett, illetve az áldozat, Szögi Lajos tiszavasvári tanár középső lánya is felidézte a történteket.

BAMA

A Czibrik Attila vezette bírói tanács elsőként azt a tanút hallgatta meg, aki bár korábban vallomást tett, ismét a testület elé állt. Úgy fogalmazott, előző vallomásában nem mondta el a valóságot, félt, de úgy vélte, ezt nem halogathatja tovább. Megnevezte azokat az embereket, akiket a tragédia helyszínén látott és akik részt vettek a bántalmazásban. Öt, jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vádlottat említett, akik - mint mondta - az áldozatot kirángatták az autóból, majd rugdosták. Nem tudja pontosan, meddig tartott mindez, mert amikor meglátta, hogy vérzik a földön fekvő férfi, bement a portájára.

Szögi Lajos 16 éves lánya zaklatottan idézte fel a 2006 októberében történt eseményeket. Mint mondta, amikor észlelték, hogy elsodorták a kislányt, édesapja azonnal megállt, megpróbált kiszállni az autóból, de nem tudott, mert két férfi az autónak ugrott. Miután kirángatták apját a volán mögül, ütötték, verték, rugdosták. Ő a kocsiban húgával, a hátsó ülésen ült a történtek alatt. Nyugtatni próbálta testvérét és segítségért is kiabált, de egy fiatal férfi azt mondta, "ha nem tetszik, megerőszakolják, megverik őket". Úgy fogalmazott, hogy a bántalmazás közben folyamatosan gyűlt a tömeg. Férfiak, nők, még gyerekek is voltak a helyszínen. Közülük senki nem segített, sem neki, sem édesapjának. "Mint egy mozifilmet, úgy nézték" - fűzte hozzá. A kocsiból akkor szállt ki, amikor a bántalmazás már alábbhagyott, elindult segítségért és biztonságba akarta helyezni a húgát. Megállított az úton egy autót, a vezető telefonjáról tudta értesíteni az édesanyját. Arról is beszélt: egy helybéli gyerektől tudta meg, hogy apja meghalt. "Mondok neked egy titkot, az édesapádat zsákban vitték el".

A Czibrik Attila vezette bírói tanács úgy döntött, a legkisebb, a tragédia idején még hatéves lányt is meghallgatják, mert vallomásától máshonnan nem pótolható bizonyíték várható. A szerdai bírósági tárgyalás végén Czibrik Attila közölte: helyszíni tárgyalást tartanak 2008. július 2-án, 9 órától a Borsod megyei Olaszliszkán. Hozzátette, hogy az érintett utcát a tárgyalás idejére - 9 órától 16 óráig - a rendőrség lezárja. A helyszínre szakértőket, illetve megfelelő bizonyítási eszközöket is szállítanak. A helyszíni tárgyaláson részt vesznek majd a vádlottak, akiknek az őrzéséről külön gondoskodnak.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével részben társtettesként, részben felbujtóként nyolc embert vádolnak. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 2006. október 15-én. A tragédia előzménye az volt, hogy a férfi gépkocsijával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett.
MTI

Ezek is érdekelhetik