Hírek

2008.06.19. 17:20

Vizsgálat indult Tánczos ügyvédje ellen

Etikai vizsgálatot kezdeményezett a Vas Megyei Bíróság elnöke Somos Zoltánnal, Tánczos Gábor védőjével szemben

mti

Etikai vizsgálatot kezdeményezett a Vas Megyei Bíróság elnöke Somos Zoltánnal, Tánczos Gábor védőjével szemben - közölte csütörtökön Laky Ferenc, a megyei bíróság elnöke az MTI-vel.

"Az elmúlt időszakban dr.Somos Zoltán budapesti ügyvéd a médiában az úgynevezett Tánczos ügyben ismétlődően olyan nyilatkozatokat tett, amelyekben hivatali visszaélésre utalt a Vas Megyei Bíróság működésével kapcsolatban" - fogalmazott a távirati irodához eljuttatott közleményében Laky Ferenc.

Utalt arra, hogy a megyei bíróságnak a Somos Zoltán által kifogásolt, az iratmásolatokkal kapcsolatos döntését a Győri Ítélőtábla időközben helybenhagyta. "Minthogy Somos Zoltán ügyvéd bűncselekménnyel hozta  összefüggésbe a megyei bíróság döntését, ezért a bíróság vele szemben - rosszhiszemű magatartása miatt - a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökénél etikai vétséget illetően eljárás lefolytatását kezdeményezte".

Tánczos Gábor a Legfelsőbb Bíróság 2002 februárjában kihirdetett jogerős ítélete szerint 1998-ban Körmenden megölt egy 11 éves kislányt, és ezért 13 éves szabadságvesztésre ítélték. Kilenc évet töltött büntetés-végrehajtásban, a Fővárosi Bíróság idén januárban döntött feltétes szabadlábra helyezéséről. A férfi és védője, Somos Zoltán május elején írásbeli kérelmet terjesztett elő a Vas Megyei Bírósághoz a büntetőügy több ezer oldalas teljes nyomozati iratanyaga, az eredeti színes fényképek és videofelvételek másolatának elkészítése iránt. 

Ezek is érdekelhetik