Hírek

2008.10.26. 14:37

2,5 millió ember kerül utcára Kínában

Kínának fel kell készülnie a globális pénzügyi válság okozta kihívásokra, jóllehet a gazdaság jó állapotban van - figyelmeztetett vasárnap a kínai központi bank vezetője.

BAMA

Csou Hsziaocsuan (Zhou Xiaochuan) a parlament állandó bizottsága előtt vasárnap tartott beszámolójában közölte, hogy a központi bank tervet dolgoz ki arra az esetre, ha a bankok azonnali segítségre tartanának igényt.

Kína a tőkemozgás ellenőrzése és a konzervatívnak tartott banki gyakorlata miatt közvetlenül kevésbé van kitéve a globális pénzügyi válság hatásainak, közvetetten azonban igen. A harmadik negyedben a bruttó hazai termék növekedési üteme 9 százalékra lassult a második negyedévi 10,1 százaléktól, és a kormány ezért a múlt héten növekedést ösztönző intézkedéseket jelentett be.

A Kanton dél-kínai tartományban működő külföldi vállalatok szövetségének kimutatása szerint üzemek ezreit lesznek kénytelenek bezárni még az idén a külső piaci hatások, vagyis a piacok összeszűkülése és a gyártási költségek növekedése miatt.

A tartományban működő 45 ezer exportra berendezkedett cégből 9 ezret számolhatnak fel januárig, és ez 2,7 millió ember, vagy még több állását is jelentheti a szövetség kimutatása szerint.

A Mattel et Disney egyik beszállítója, a Smart Union játékgyártó zárta be több üzemét a múlt héten, és egyik másik nagyvállalat, a 8500 dolgozót foglalkoztató Mansfield Manufacturing fémipari vállalat is veszélybe kerülhet vevőinek (Cannon , Toshiba, Epson, Minholta) esetleges fizetésképtelensége vagy megrendeléseik lemondása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!