Hírek

2008.10.27. 17:42

A 13. havi nyugdíj és a közszféra 13. havi bére az IMF-csomag ellentételezése

A kormány felfüggesztené a köztisztviselők 2009-re vonatkozó 13. havi illetményének és jutalmainak kifizetését, továbbá csökkentené a 13. havi nyugdíjakra kifizethető költségvetési keretet – tudta meg több forrásból az MTI hétfőn.

mti

Az MTI értesülései szerint ezeket a javaslatokat viszi a miniszterelnök hétfő este az MSZP elnöksége majd a frakció elé, hogy a szocialistáktól mandátumot kapjon a keddi, általa kezdeményezett ötpárti megbeszélésre. Az egyeztetést azért hívta össze Gyurcsány Ferenc, hogy konzultáljon a parlamenti pártok képviselőivel arról, mivel értenek egyet, mit tudnak támogatni, és mit nem a Nemzetközi Valutalappal kötendő megállapodásban. Az MTI úgy tudja: az IMF elvárása az, hogy a készenléti hitelért cserébe Magyarország nagyjából 300 milliárd forintos kiadáscsökkentést hajtson végre jövőre, és ne GDP-növekedéssel,  hanem lassulással kalkuláljon.

A miniszterelnök az elmúlt hetekben többször beszélt arról, hogy az államnak a 2009-re tervezett 300 milliárd forintnál, ha lehet még több tartalékot kell képeznie, hogy – amennyiben szükséges – be tudjon avatkozni, és meg tudja védeni a magyar embereket és cégeket a pénzügyi válság hatásaitól. Az MTI információi szerint a kormányfő többféle lehetőséget kínál pártjának. A köztisztviselők esetében – a javaslat szerint – a kormány 2009-re nem garantálná, hogy kapnak 13. havi illetményt, vagyis ennek a forrását nem szerepeltetnék a jövő évi büdzsében. (A 13. havi illetmény kifizetésének módja éppen 2009-től változna, idén ugyanis még havi részletekben, jövőre pedig decemberben egy összegben kapnák ezt a juttatást.) A közszféra dolgozói átmenetileg jutalmat sem kaphatnának.

Az MTI értesülései szerint a 13. havi nyugdíj esetében több számítási módszer is a szocialisták elé kerül. Az egyik elképzelés szerint szűkebb kör kapná, mint most, vagyis csak azok lennének erre jogosultak, akik valóban inaktívak, és elérték a nyugdíjkorhatárt. Egy másik javaslat a 13. havi nyugdíj összegét maximalizálná, azaz a magas nyugdíjjal rendelkezők kevesebbet kapnának, mint most. A miniszterelnök kedden az érdekképviseletekkel, majd az öt parlamenti párt képviselőivel konzultál, szerdán pedig a kormány tárgyalja – az egyeztetések során összeálló – csomagot. A jövő évi költségvetés napokban benyújtott második változata helyett a kormány nem nyújt be újat, hanem módosító indítványokkal szabja újra át a javaslatot. A költségvetés módosulása az oka annak is, hogy az úgynevezett plafontörvény hétfői részletes vitáját elhalasztották.

Az elmúlt napokban szakértők 10–12,5 milliárd dollárra becsülték az IMF hitelkeretnagyságát, amire Magyarország számíthat. Ami az IMF által nyújtandó készenléti hitel feltételeit illeti, úgy gondolták, hogy az várhatóan az államháztartási hiány további csökkentését, költségvetési plafon kitűzését, és a nagy elosztási rendszerek karcsúsítását és reformját foglalja magába. A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni részlegének elemzői úgy vélték: valószínűtlen, hogy az IMF Magyarország esetében ragaszkodni fog további nagyarányú költségvetési megszorításokhoz – a szükséges menetrendet megszabja az érvényes
EU-s konvergenciaprogram –, inkább olyan szerkezeti jellegű intézkedésekre összpontosít, mint például a költségvetési kiadási plafon törvénybe iktatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!