Hírek

2008.10.29. 09:03

A doppingellenőrök a kerékpárosokon tartják a szemüket

Átlagosan több mint nyolcszor vetették alá idén doppingellenőrzésnek az úgynevezett biológiai útlevéllel ellátott profi kerékpárosokat.

BAMA

Az újítást idén vezették be a nemzetközi elit, azaz a Pro Tour-, illetve néhány második divíziós profi csapat versenyzői számára. A kerekesek érdekvédelmi szervezete (CPA) szerint jelenleg összesen 749 versenyzőről van szó, s mivel ebben az évben 6501 tesztre került sor, 8,6-os átlag jött ki.

Cédric Vasseur, a CPA elnöke ugyanakkor jelezte, nem mindegyik kontroll kapcsolódott az útlevélprogramhoz, néhány hagyományos teszt volt.
A 6501 ellenőrzésből 4838 versenyen kívül történt.

A biológiai útlevél több előzetes mintavétel alapján készült. Az adatok rögzítésével első lépésben a vér állapotának változását lehet nyomon követni, de a tervek szerint később elkészülne egy úgynevezett hormontérkép is, melynek révén más jellegű beavatkozásokra, például szteroidbevitelre is fény derülhetne. A sorozatos mintaelemzésekkel meg lehet állapítani a kerékpárosok saját átlagos értékeit, és az ezektől való lényeges eltérések esetében következhetnek a szankciók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!