Hírek

2008.10.28. 14:09

Szigorítani kell az állatkínzás büntetését

Bevezetné a minősített esetet az állatvédelmi törvénybe két szocialista képviselő, Bárándy Gergely és Csiha Judit, hogy szigorúbban lehessen büntetni a kegyetlen állatkínzást;

BAMA

Bevezetné a minősített esetet az állatvédelmi törvénybe két szocialista képviselő, Bárándy Gergely és Csiha Judit, hogy szigorúbban lehessen büntetni a kegyetlen állatkínzást; erről Bárándy Gergely kedden sajtótájékoztatón beszélt Budapesten.

A képviselő elmondta, hogy eddig nem büntették a kegyetlen állatkínzást, a törvényben csak alapeset szerepel, amelynek elkövetése legfeljebb két év szabadságvesztéssel büntethető. A minősített eset bevezetésével szeretnék árnyalni, differenciálni a szabályozást.

Bárándy Gergely kifejtette: az általuk készített törvénymódosítás szerint minősített, azaz súlyosabb esetnek az számít, ha valaki rendkívüli bántalmazással viszi véghez tettét, illetve az állatnak különösen nagy szenvedést okoz. A képviselő ezt a különös kegyetlenséggel elkövetett testi sértéshez vagy emberöléshez hasonlította.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a büntetési tételt három év szabadságvesztésben maximalizálnák. A módosítás reményeik szerint még az őszi parlamenti ciklusban hatályba lép.
Szólt arról is, hogy az elmúlt tíz év állatvédelmi tapasztalatairól beszélgetést kezdeményez a parlamenti pártok szakpolitikusaival, illetve szakmai képviselőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!