Hírek

2008.10.28. 16:15

Szűk esztendő vár a mezőgazdaságra is

A jövő évben a magyar mezőgazdasági termelés volumene várhatóan mintegy 5-10 százalékkal mérséklődik - mondta Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója.

BAMA

A rendezvényen a Kopint-Tárki és az Agrár-Európa Kft. által összeállított idei Agrármonitor harmadik számának elemzéseit ismertették a kutatók.

Fórián Zoltán, az Agrár-Európa Kft. kutatója szerint a jelenlegi pénzügyi válság jelentős hatással lesz a magyar mezőgazdaság jövő évi lehetőségeire is. Jövőre szűkül mind a bel-, mind a külpiaci kereslet. Az ágazatban tevékenykedő vállalkozások számára nehezebb lesz a finanszírozási környezet, körülményesebb lesz hitelhez jutni, a beruházások mértéke érzékelhetően csökken.

Jelentős mértékben visszaesik majd a termelés volumene, emellett a termelői árak is visszaesnek az idei szinthez képest. Ennek mértékét nem számszerűsítette Szabó Márton, mondván, hogy a számszerű előrejelzés a jelenlegi viszonyok ismeretében még felelőtlenség volna.

Jelezte: idén az ágazat termelése átlagosan mintegy 20 százalékkal növekszik majd a tavalyihoz képest. Az agrár GDP pedig még ennél is nagyobb ütemben nő 2008-ban 2007-hez viszonyítva, mintegy 25-30 százalékkal.

Az MTI kérdésére Szabó Márton elmondta: a magyar élelmiszerek belföldi piaca szintén csökkenést mutat majd jövőre, a belföldi fogyasztásban a magyar élelmiszerek aránya 80 százalék alá csökken.

A kedvezőtlen piaci viszonyok hatására a magyar agrárexport is mérséklődik. Ez a tendencia már az idén is érvényesül, annak ellenére, hogy az idei első hét havi adatok értékben némileg meghaladják a tavalyi hasonló időszakot.

A múlt évben a magyar agrárkivitel elérte a 4,8 milliárd eurót, ami kiemelkedően jó eredménynek számít. A mostani visszaesés a piacok beszűkülése, és a jelenleginél alacsonyabb árak miatt következett be - vélte a kutató. Az import aránya ugyanakkor növekszik majd a piacszűkülés ellenére is - vélik az elemzők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!