Hírek

2008.11.20. 11:39

A Nemzeti Fejlesztési Tanács támogatja a kormány válságkezelő csomagját

Rábólintott a Nemzeti Fejlesztési Tanács a válságkezelő csomag legújabb intézkedéseire. A szakértők szerint a legfontosabb feladat most a források biztosítása a vállalkozásoknak, a munkahelyek megtartása és a piacok megőrzése.

H. M.

A Nemzeti Fejlesztési Tanács (NFT) ülésén Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter ismertette a nemzetközi válság hatásainak mérséklésére átdolgozott Új Magyarország Fejlesztési Terv 14 operatív programjának átrendezését.

Az NFT egyetértett abban, hogy a válságkezelő csomag intézkedései helyesek, jó irányba mutatnak. A legfontosabb feladat most a források biztosítása a vállalkozásoknak, a munkahelyek megtartása és a piacok megőrzése. A következő két évben a vállalkozások 1400 milliárd forint közvetlen támogatáshoz juthatnak, ami többek között az uniós források átcsoportosításával válik lehetővé.

A következő 15 hónapban az állami beruházások kivitelezői, több mint 2000 milliárd forintnyi megrendelésre számíthatnak az eddigi támogatói döntések alapján. Ezen belül körülbelül 1800 milliárd forint jut az építőiparnak, 200 milliárd infokommunikációra és több mint 100 milliárd gépbeszerzésre.

Ezeknek a forrásoknak jó része már leszerződött pályázat, 260 iskola-felújítási projekt, a 2009 végére megújuló 1000 kilométernyi 4 és 5 számjegyű helyi jelentőségű út, 25 főútvonal és fontos vasúti pályafejlesztés, valamint az Európai Unió jóváhagyására váró 13 nagyprojekt. A hazai vállalkozásoknak ezek a beruházások és a csomag révén elérhető pluszforrások segítenek a talpon maradásban, illetve az új járulékkedvezményekkel 100 000 munkahely megtartásához és 20 000 új munkahely létrehozásához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!