Hírek

2008.11.28. 12:55

A rendőrök fele alkalmatlan a szolgálatra Mexikóban

Alkalmatlannak bizonyult a szolgálatra az idén tesztelt több tízezer mexikói rendőr közel fele - derült ki Felipe Calderón államfő csütörtöki kongresszusi beszámolójából.

BAMA

Az országos ellenőrzés során, amelyhez hazugságvizsgálót és drogtesztet is bevetettek, a rendőrök fizikai és pszichikai alkalmasságát éppúgy firtatták, mint felkészültségét vagy vagyoni hátterét. Az 56 ezer rendőr 42 százaléka elvérzett a vizsgán. Azt nem részletezte a tájékoztató, hogy a bukottak milyen követelménynek nem feleltek meg.

A leglesújtóbb eredmény Baja California államban született: az Egyesült Államokkal határos régió minden tíz rendőréből majdnem kilencet nyilvánítottak alkalmatlannak. Ezen a vidéken virágzik a korrupció, a drogkereskedelembe bonyolódott rendőrtisztek ellen rendszeresen fellép a szövetségi nyomozóhatóság.

A megdöbbentő teszteredmény éppen akkor került nyilvánosságra, amikor amúgy is az évtized legsúlyosabb korrupciós drogbotránya borzolja a mexikói kedélyeket: tucatnyinál több magas rangú rendőrt, köztük az ország fő kábítószer-nyomozóját tartóztatták le azzal a váddal, hogy biztonsági információkat szivárogtattak ki a drogkartelleknek.

Mexikóban összesen 375 ezer rendőr teljesít szolgálatot, ellenőrzésük nem könnyű feladat. A helyi munkaügyi törvények megnehezítik az elbocsátást, és szakképzett jelölteket sem egyszerű toborozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!