Hírek

2008.11.02. 16:05

Állandó harc a hideggel

Több férőhely a hajléktalanszállókon, gyakoribb ételosztás, 24 órás utcai segítség – ezekkel készül a főváros, hogy a több mint nyolcezer hajléktalan átvészelje a telet.

Vég Márton

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A szezonkezdés alkalmával a főpolgármester megnézte az új, Könyves Kálmán körúti ellátási központot, amit egy volt iskolában alakítottak ki.
[/caption]Beköszöntött a hideg idő, ami a hajléktalanok ellátásában a főszezon kezdetét jelenti. Az éjjeli menedékhelyeken szigorú érkezési sorrend van. Harc van a legjobb szobákért. Ha elfogynak a fekvőhelyek, akkor kívül tágasabb. Reggel nyolcig van tető a szerencsések feje felett, utána este hatig marad az utca. A takarítás miatt nem lehet maradni napközben is. A szűkös anyagiak okán többnyire csak egy tál leves a vacsora. Lehet fürödni, és az orvos is ránéz az emberre. Aki már évtizedek óta az utcán van, annál egy betegséget biztosan talál a doktor: májgyulladás. A túlzott alkoholfogyasztás következménye. Budapesten körülbelül nyolcezer hajléktalan van – országos szinten 25-30 ezerre becsülik ezt a számot –, de ennél jóval többen fordulnak meg a hajléktalanszállókon.

„Körülbelül háromszor annyi ember fordul meg az ágyakon, mint ahány férőhely van, tehát évente körülbelül 15-20 ezer ember ilyen helyzetbe kerül, és aztán egy részük szerencsére vissza tud menni valamilyen állandó lakhatásba” – mondta Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZK) szakmai igazgatóhelyettese. A fővárosban több mint 5000 férőhely van a fedél nélkülieknek, ezt novembertől márciusig csaknem nyolcszázzal növelik. Van, aki mégis inkább kint marad.

A hajléktalanszállókon most úgy próbálják becsalogatni az embereket, hogy engedményeket tesznek. „Könnyített feltételt jelent az, hogy tulajdonképpen némi alkoholt is behozhatnak, ami nagyon furcsának tűnik” – magyarázta Győri. Bevihetik a csomagjaikat is, és akkor sem kötelező ott maradniuk, ha csak fürdeni szeretnének. A hajléktalan-ellátásban más változásokat is terveznek. Az új ellátási koncepció lényege, hogy a szállók ne az összes, hanem csak a betöltött férőhelyek után kapjanak pénzt. Vagyis, ahova többen mennek, oda több pénz jusson.

Még jobban rejtőzködnek

Legutóbb idén februárban számolták össze önkéntesek a hajléktalanokat Budapesten és környékén. Adataik szerint 1500 ember tölti az éjszakát a szabadban, ami mintegy fele a legutóbb, 2005-ben regisztrált értéknek. Nem biztos azonban, hogy kevesebb a hajléktalan: inkább elbújnak az állandó inzultusok elől. A Menhely Alapítvány azzal magyarázta a kevesebb hajléktalant, hogy több kerület „kiűzte” őket a látványos helyekről, így fokozottabb lett a rejtőzködés. Számszerűen azonban biztosan nem nőtt a fedél nélküliek száma, viszont olyan helyekre húzódtak vissza, amiket nehezen lehet megközelíteni, így pedig nem lehet segíteni sem.

„Novembertől márciusig kilenc szervezet ad élelmet az utcán, az utcai gondozásban húsz szervezet vesz részt. Márciusig pedig ismét elrendeltem a kilakoltatási moratóriumot” – mondta Demszky Gábor a BMSZK Könyves Kálmán körúti, új ellátási központjában, ami egy bezárt iskola épületében kapott helyet. A főpolgármester benézett az egykori tantermekben kialakított, most még lakatlan hálóhelyiségekbe is. „Mint a katonaságban” – jegyezte meg frappánsan, miután manuálisan tesztelte a vadonatúj ágyak fejtámlájának strapabíróságát.

A fővárosi önkormányzat idén több mint 2,5 milliárd forintot költ a hajléktalanok ellátására. A BMSZK működési költsége meghaladja az 1,8 milliárd forintot, a civil szervezeteknek pedig több mint 367 millió forintot ad a főváros az állami normatívát kiegészítendő. „Cél, hogy csökkenjen az utcán élők száma, és lehetőséget teremtsünk a hajléktalanoknak, hogy visszajussanak otthonukba, családjukhoz” – szögezte le Ikvai-Szabó Imre. A főpolgármester-helyettes szerint nincs arról szól, hogy a rendőrök segítségével szeretnék kiszorítani a belvárosból és a turisták által gyakran látogatott helyekről a városképet rontó hajléktalanokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!