Hírek

2008.11.07. 16:45

Az Y kromoszóma nyomot hagy

A legfrissebb, nagy európai populációban végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak.

Wlcsek

A betegség korai felismerése azért is fontos, mert rizikófaktora számos betegségnek, többek között a meddőségnek, a gyakori vetéléseknek. Orvosi szempontból a magzat olyan, mint egy átültetett szerv, amelynek a legnagyobb veszélye annak kilökődése. Kiderült, hogy a meddőség és az abortuszok okai között gyakori a pajzsmirigy betegsége. 

A pajzsmirigy rendellenes működése nem csak a gyermekvállalást nehezíti meg, de szülést követően is kialakulhat, különösen fiús anyák esetében. Korábbi kutatási eredmények igazolják, hogy azokban az anyákban, akik fiú magzatot hoztak a világra, lényegesen gyakrabban alakul ki pajzsmirigybetegség. Ennek okát sokáig nem ismerték.

„Azt már régebben is tudtuk, hogy a magzati sejtek átjutnak a méhlepényen és kimutathatók a vérben – mondta el Balázs Csaba endokrinológus. Azt azonban csak a legutóbbi vizsgálatok igazolták, hogy a magzati sejtek nemcsak átjutnak, hanem örökítő anyaguk, kromoszómájuk révén még 27 évvel a szülés után is kimutathatók az anya szöveteiben.”

A fiú gyermekek nemét az Y kromoszóma határozza meg. A fiú magzatból származó Y kromoszóma kimutatható az anya pajzsmirigyének szövetében. A magzati eredetű sejtek tehát beépülnek a pajzsmirigybe és több évtizeddel a szülést követően is kimutathatók. Ezek a szervátültetéseknél megfigyelt kilökődési reakcióhoz hasonló elváltozást, gyulladást képesek kiváltani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!