Hírek

2008.11.30. 08:00

Budapest talán elkerüli a csődöt

Az állami adóelvonás miatt jövőre kevesebb lesz a fővárosi önkormányzat bevétele. Két éve 5 százalékkal, tavaly 6 százalékkal kapott kevesebbet Budapest, és a jelenlegi információk alapján jövőre ismét 5 százalékos csökkenéssel számolhat a főváros.

Vég Márton

Ha egyáltalán lehetséges, akkor még nehezebb helyzetbe kerülnek az önkormányzatok a jövő évi központi költségvetés megszorításai miatt. A normatívák csökkenése például hátrányosan érinti az idősek otthonaiban élőket, a szociális intézményekben gondozott, halmozottan sérült embereket, de a kórházakat, az egészségügyi intézményeket is.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az állami adóelvonás miatt jövőre kevesebb lesz a fővárosi önkormányzat bevétele.
[/caption]

Az biztos, hogy az ellátási színvonal drasztikus csökkenésére lehet számítani. Az önkormányzatok költségvetési kilátásait rontja az is: noha az Országgyűlés lényegében eltörölte a „haláladót”, de az így kieső illetékbevételek pótlásáról nem gondoskodtak. Több vidéki városban már közgazdászokból és pénzügyi szakértőkből álló költségvetési tanácsok alakulnak a gazdasági válság miatt, hogy a települések 2009-ben elkerüljék a csődöt. Budapest a vidéki átlagnál lényegesen több adót fizet be a költségvetésbe, de a dinamikusan növekvő adóbevételből évről évre kisebb mértékben juttat vissza az állam a huszonnégy fővárosi kerületnek. 

„Az állami adóelvonás miatt kevesebb lesz a fővárosi önkormányzat bevétele, a tervezettnél több iparűzésiadó-bevétel ugyanis nem kompenzálja a személyi jövedelemadóból történő elvonást. Az állami költségvetésből származó bevételek két éve 5 százalékkal, tavaly 6 százalékkal csökkentek, és a jelenlegi információk alapján jövőre ismét 5 százalékos csökkenéssel számolhat a főváros” – ismertette Budapest jövő évi költségvetési koncepcióját a Városháza kommunikációs igazgatója.

Nyáry Krisztián elmondása szerint a Főpolgármesteri Kabinet már megtárgyalta az önkormányzat költségvetési elképzelését, amit máig kellett kipostázni a képviselőknek. A dokumentum szerint jövőre a közszférában a bérek nem növekedhetnek, és a 13. havi bérek kifizetésére sem tudnak garanciát vállalni. Az önkormányzati gazdasági társaságoknál megvizsgálják a bérek 2008-as szinten tartásának lehetőségét. A közszolgáltató társaságok szolgáltatásaiért az önkormányzat ugyancsak az idei szinten akar fizetni jövőre is.

A bevételek növelése érdekében új források feltárását, például a behajtási díj, a dugódíj, a parkolási díjak és egyéb adó bevezetésének a lehetőségét is megvizsgálják. Tervezik az ingatlaneladások felgyorsítását: idén egyébként ez utóbbinál a tervezett 15 milliárd forintnak csak mintegy ötöde valósul meg.

„Drasztikus megszorításra lehet számítani. Súlyos gondok lesznek egyrészt a kiemelt fejlesztések, mint a négyes metró és a főgyűjtőcsatorna, másrészt a működési költségek finanszírozásával. Az útfelújítási láz is garantáltan alább hagy majd. Ráadásul alig 500 milliárd forintból gazdálkodhat a főváros, mégis 10-20 milliárd forintok folynak ki fölöslegesen, mert a beruházásokat rosszul készítették elő” – mondta lapunknak Bagdy Gábor. A KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint arra hiába számítanak a budapestiek, hogy például a BKV szolgáltatása, járműparkja éppen 2009-ben javulna látványosan.

Mit csinálnak a japánok az Erzsébet híddal?

Igennel szavaztak a képviselők a Közgyűlés novemberi ülésén az Erzsébet híd díszkivilágítására, így 56 millió forintot ad az önkormányzat a díszkivilágításhoz, ehhez a japán állam további 94 millió forintot biztosít. A projekt a Japán-Magyar Baráti Társaság kezdeményezésére valósul meg. Szintén rábólintottak a városvezetés által benyújtott javaslatra, mely szerint több mint 1,2 milliárd forintot utalnak át a Budapesti Közlekedési Szövetség jövő évi támogatására: a jövőre nonprofit társasággá alakuló cég legfontosabb feladata az egységes budapesti bérlet januári bevezetéséhez kapcsolódik. A Rác fürdőtől a Gellért-hegyre tervezett siklóépítés új szerződését is elfogadta a testület, valamint zöld utat kapott a városligeti műjégpálya rekonstrukciója is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!