Hírek

2008.11.19. 15:55

Fidesz: kamatcsökkentést európai példák alapján!

A Fidesz az európai példákat követve javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának, hogy a jelenlegi 11,5 százalékról csökkentse 6 százalékra a jegybanki alapkamatot, az ellenzéki párt szerint adócsökkentésre is szükség lenne a gazdasági növekedés beindításához.

mti

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány az elmúlt másfél hónapban tett lépései súlyosbítják a válságot, „Gyurcsány Ferenc Európával szemben halad a válságkezelés tekintetében”. Mint mondta, az európai országokban október óta több kamatcsökkentést hajtottak végre, valamint adócsökkentést és gazdaságélénkítő programokat terveznek, hogy pénzhez juttassák a  gazdaságot, a kis-és közepes vállalkozásokat és megőrizzék a  munkahelyeket, miközben Magyarország a "szocialista utat" követi,  amelynek jellemzője a megszorítás, az adóemelés, a kamatemelés, a  gazdasági hanyatlás és a munkahelyek megszűnése. A szocialisták ezt tudják, ez az az út, ami több mint 20 éve újra és újra válságba  sodorja a magyar gazdaságot - jegyezte meg.

Navracsics Tibor azt kérte a MNB monetáris tanácsától, fontolja meg, hogy az európai viszonylatban is magas jegybaki alapkamatot csökkentsék 6 százalékra, hogy megérje hitelt felvenni a  vállalkozásoknak. A Fidesz szerint azonban ez önmagában nem elég, arra is szükség van, hogy adócsökkentéssel, növekedési csomaggal pénzt juttassanak a gazdaságba. A Fidesz frakcióvezetője felsorolta, hogy október elején az angol, a svéd és a svájci jegybank, valamint az Európai Központi  Bank hajtott végre összehangolt félszázalékos kamatcsökkentést, majd  a svéd jegybank újra kamatot csökkentett, novemberben pedig ismét az  angol, a svájci és a Európai Központi Bank, valamint a cseh jegybank mérsékelte a kamatot, illetve Szlovákiában is kamatcsökkentésre  került sor. Szlovákiában jelenleg 3,25 százalék, Csehországban pedig 2,75 százalék a jegybanki alapkamat - derült ki a Fidesz által  kiosztott sajtóanyagból.

A legnagyobb ellenzéki párt úgy látja, Magyarországnak az európai trendekhez kellene alkalmazkodnia, a jelenlegi helyzetben ugyanis képtelenség arra alapozni egy gazdaságpolitikát, hogy a vállalkozások majd 18-20 százalékos kamattal vesznek fel hitelt. Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy kormány gazdasági-költségvetési politikájának és a MNB kamatpolitikájának is segítenie kell a gazdaságot, olcsóbbá kell tenniük a hitelhez  jutást, mert a kis- és közepes vállalkozói szektor jelenleg a  létéért küzd. A válság könnyen jelentheti az egész vállalkozói  szektor végét, munkahelyek ezrei-tízezreinek megszűnését és a magyar  gazdaság tartós depresszióba fordulását - figyelmeztetett.

A frakcióvezető megjegyezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank októberi három százalékos kamatemelése nem aratott osztatlan sikert szakmai körökben, többen úgy vélték, hogy a jegybank kamatemelése kockázatos  és szembemegy az európai trendekkel. Hozzátette: az MNB indoka, miszerint a magas magyar államadósság miatt kényszerült erre a forintvédő intézkedésre, annak tanúságtétele, hogy a jegybank sem bízik abban, hogy a kisebbségi kormány gazdaságpolitikája költségvetési politikája tudja kezelni a válságot.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden Veszprémben jelentette be: a Fidesz felszólítja a kormányt és a jegybankot, hogy azonnal és  radikálisan csökkentse a jegybanki alapkamatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!