Hírek

2008.11.21. 12:35

Fidesz-törvényjavaslat leépítéssel

A Fidesz törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy csökkentsék az állami cégek felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjainak létszámát és javadalmazását - jelentette be Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

mti

A javaslat szerint három-három főre kell csökkenteni a nagy állami cégek igazgatóságainak és felügyelőbizottságainak létszámát, az ezekben helyet foglalók fizetését pedig a mindenkori átlagbér szintjére kell csökkenteni. A Répássy Róbert és Varga Mihály Fidesz-alelnök által jegyzett előterjesztést pénteken nyújtják be. „Tűrhetetlen, hogy amíg a kormány a nyugdíjasok zsebében kotorászik és befagyasztja a közalkalmazotti béreket, közben az állami cégek tisztségviselői súlyos százezreket, bizonyos esetekben milliókat tesznek zsebre havonta” - fogalmazott Répássy Róbert. Mint mondta, teljesen felesleges, hogy nyolcan-tízen ücsörögjenek a gyakran milliárdos veszteséget termelő állami cégek igazgatóságaiban, felügyelőbizottságaiban.

Úgy vélte, javaslatukkal éves szinten egymilliárd forintot lehetne megtakarítani. „Manapság ilyen összegek megtakarítása is indokolt” - fűzte hozzá. A frakcióvezető-helyettes elmondta, hogy az állami cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai az átlagbérhez hasonló díjazást kapnak, holott ezek a tagok nem főállásban, hanem mellékállásban látják el feladatukat. Répássy Róbert szerint nem  mellékes szempont az sem, hogy ezekre a posztokra sok esetben politikai szempontok alapján nevezték ki az embereket.

 Megengedhetetlen, hogy ilyen megszorítások mellett a politikai klientúra gazdagodjon, miközben a nyugdíjasoknak, a közszolgálatban dolgozóknak jelentős reáljövedelem csökkenést kell elszenvedniük - hangsúlyozta. Az ellenzéki politikus megjegyezte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt ígérte, hogy a megszorításokkal párhuzamosan leállítják a felesleges kormányzati kiadásokat, de - fejtette ki - mind a kommunikációs, mind a luxuskiadások, például Gyurcsány Ferenc különgéppel utazásai változatlanul megmaradtak. Répássy Róbert arra is kitért, hogy kezdeményezik a törvényjavaslat sürgős tárgyalását, ami azt jelenti, hogy a parlamentnek nyolc napon belül döntenie kell arról, megkezdődjön-e az előterjesztés vitája.

Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában az MTI-nek azt mondta, a kabinet várja a Fidesz javaslatát és kíváncsi a részletekre,  például arra, a megszorítások miként érintenék az önkormányzatokat,  illetve az önkormányzati cégeket. A kormány nyitott minden értelmes javaslatra és azokat kész érdemben megvizsgálni - tette hozzá.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!