Hírek

2008.11.17. 07:46

Közeledik az állandó hideg, készüljenek az autósok

Olvasónk félti autóját a kemény téltől, a fagyoktól. Hogyan készítse fel a járművet az évszakra? Témánk és szakértőink tanácsai minden évben aktuálisak.

Rados Virág

Nagyon fontosak a téli gumik – mondja Sánta László, az Autótulajdonosok Országos Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. A gumikat már akkor fel kell tenni, amikor a hőmérséklet reggelente tartósan plusz két-három fokra süllyed – hát még mínusz tíz foknál. A nyári guminak ugyanis hidegben jóval nagyobb a féktávolsága, mint a télinek. Ha nem cseréljük ki a gumit, azzal a jeges úton saját és mások testi épségét veszélyeztetjük.

Akadnak ugyan könnyelműek, akik télen is nyári gumival furikáznak, de őket csak a jó szerencséjük menti meg a balesettől. Válsághelyzetben megjárnák. A fagyálló folyadékra is ügyelnünk kell. Ha a szélvédő mosófolyadék-tartálya téli folyadékkal van feltöltve, akkor azt még mínusz tizenöt fokban is használhatjuk. Létezik akár mínusz huszonötig működő változat is. Ha szükséges, ezt kell beszereznünk, különben kőkeményen befagyhat a folyadék, és fel sem jut a szélvédőre.

A reggeli deresedést gumival, jégkaparóval húzzuk le. Segítség gyanánt használhatjuk a benzinkutaknál kapható jégoldó folyadékot. Fújjunk ilyet az ajtók gumiszigetelésére, és töröljük át őket. Ez azért fontos, hogy ne fagyjanak be, és mi be tudjunk szállni az autóba. A laza ékszíj csikorog, ha az olaj megdermedt a motorban. Az ékszíj hajtja a vízpumpát, a generátort, amely tölti az akkumulátort. Ha a generátor nem tudja az aksira a maximumot rátölteni, akkor az lemerülhet, és megtörténhet, hogy el sem tudunk indulni. Legyen nálunk „bikázó kábel”, amelynek segítségével (a két akkumulátort összekötve) kérhetünk energiát autóstársunktól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!