Hírek

2008.11.23. 13:03

Meddig késik a felújítás a budai várban?

Az unió által támogatott beruházások közül éppen a „kirakat” bukhat el: az érintettek egymást okolják a budai vár tervezett fejlesztésének késlekedése miatt.

Fábos Erika

A budavári palota felújítása tűnt az uniós forrásból támogatott nagyberuházások közül a legszimbolikusabbnak. Gyurcsány Ferenc legalábbis épp ezt a helyszínt választotta tavaly nyáron a fejlesztések elindításának bejelentéséhez. Az elmúlt két hét történései alapján mégis úgy tűnik, hogy éppen ez a kirakatberuházás esik kútba. A budavári önkormányzat szerint a kormány hibájából, a kormány szerint azért, mert az önkormányzat hivatala – politikai okokból – a helyreállítási munkák útjába állt.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A honvéd főparancsnokság épülete még a második világháború során kapott bombatalálatot, azóta sem sikerült rendbe hozni.
FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Tény, hogy az I. kerületi önkormányzat a munkák megkezdéséhez szükséges építési engedélyek helyett változtatási tilalmat adott ki a honvéd főparancsnokság épületére. Az épület még a második világháború során kapott bombatalálatot, azóta sem sikerült rendbe hozni. Az uniós fejlesztések közül pedig ez lenne a legjelentősebb: kulturális központot csinálnának belőle. Igaz, a program számos látványos beruházást tartalmaz ezen kívül is. A tízmilliárdos uniós és egymilliárdos állami forrásból rendbe tennék a várpalota déli udvarait és meghosszabbítanák a Tóth Árpád sétányt a Széchényi-könyvtárig. Megszépülne a Szent György tér, megújítanák a Várszínházhoz kapcsolódó volt karmelita kolostort, a várkert bazárt és szinte a teljes úthálózatot.

Nagy Gábor Tamás, a budavári önkormányzat polgármestere közleményben tudatta: fontosak nekik a fejlesztések, éppen ezért határoztak a tilalomról. Nem politikai döntésről van szó. Száznyolc neves építésszel együtt szeretnék, ha új pályázati projektet írnának ki. Ha ez megtörténik, és megfelelő egyeztetés is lesz, hajlandóak eltörölni a változtatási tilalmat. „Úgy gondoljuk, hogy ami itt épül, az közügy, és nem a kísérletezgetések terepe – mondta Nagy Gábor Tamás. – Bizonyítsa be a kabinet, hogy a tervezett projekt mögött léteznek források, és az megfelelően átgondolt és előkészített!”

Méltatlan állapotok

Statisztikák szerint tíz külföldi turista közül kilenc ellátogat a budai várba. Rendszerint egy-két órát töltenek ott. Az összesen 18 ezer négyzetméternyi épületegyüttes a világörökség része. A terület szerepel a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének listáján. Turisztikai szakemberek régóta hangoztatják: a múzeumokat leszámítva kevés a programlehetőség a várban, az épületek, a parkok elhanyagoltak. Egész évben mindössze három nagyobb fesztivál van itt, ami 28 napot jelent a 365-ből.

„A forrás nagysága és a megvalósítandó cél is fontosabb annál, hogy bármelyik oldal megmakacsolja magát valamiféle politikai büszkeségből – mondta Suchman Tamás, a kiemelt fejlesztésekért felelős tárcaközi bizottság szocialista alelnöke. – A kormány a kezdetektől nyitott és egyeztet az I. kerületi önkormányzattal, több változtatást is tettünk a kérésükre. A vitát azonban innentől valóban szakmai alapokra kell helyezni. A politikai kényszerítősdi vagy, ha úgy tetszik, zsarolás nem járható út, de nem a kormánynak, hanem a budai várnak ártanak vele, ha ezt az országos jelentőségű értékteremtést megakadályozzák. Így ugyanis a többi fejlesztést sem lehet elkezdeni itt, hiszen ki tudja, mikor kerül útjába valamilyen mondvacsinált indok.”

Suchmann Tamás azt mondta: bízik a megegyezésben. Ezért vesz részt a kerület következő közgyűlésén is, de nem csak a politikusokat, a lakosságot is igyekeznek meggyőzni. Szórólapok és molinók készülnek, amiken a terveket ismertetik, és válaszborítékokat is mellékelnek, hogy megtudják az ott élő emberek véleményét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!