Hírek

2008.11.08. 14:46

Ne bántsd a magyart!

Több mint ezren, különböző futballklubok szurkolótáborának tagjai gyűltek össze szombat délután a fővárosi Kossuth téren, a Miniszterelnöki Hivatal előtt, hogy az egy héttel ezelőtti dunaszerdahelyi szlovák rendőri fellépés ellen tiltakozzanak.

BAMA

A Miniszterelnöki Hivatal előtti teret a rendőrség fémkordonokkal körbezárta, csoportokban, rendőri biztosítás mellett vonultak be a Fehérvár, az Újpest, a Ferencváros és a Kispest szurkolói, miközben "Vesszen Trianon", "Ria, ria, Hungária"  jelszavakat skandáltak, és Ján Slotát - a Szlovák Nemzeti Párt  elnökét - szidalmazták. A "Szlovákia egy múló állapot", "Nem felejtünk" feliratokat, nemzeti színű, árpádsávos és klubzászlókat  lobogtató demonstrálók egy hatalmas transzparenst feszítettek ki, amelyre azt írták "Ne bántsd a magyart".

Amikor a Miniszterelnöki Hivatal elé bevonultak, kopaszra nyírt  futballdrukkerek többször leköpték és szidalmazták egy szlovák  tévéstáb tagjait, és kizavarták az operatőrt az elzárt területről.  Később a szlovák tévé munkatársaira két rendőr vigyázott. A közúti forgalmat a Kossuth téren a rendőrség lezárta, de a 2-es villamos jár. A Parlament parkolójában és a környező utcákban legalább háromszáz rohamrendőr és tucatnyi kutyás rendőr áll  készültségben, de a helyszínen tűzoltók és mentők is vannak. 

Dunaszerdahelyen múlt szombaton játszott egymással a helyi  focicsapat és a pozsonyi Slovan Bratislava. A 4-0-ás pozsonyi sikerrel végződött meccs - amelyre mintegy ezer magyarországi  drukker utazott el - a 15. percben félbeszakadt, és negyedóráig állt  a játék, amikor a rendőrök behatoltak a magyar szurkolók szektorába.  A rendőri akcióban több szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba. A találkozó után Magyarországon több helyszínen tüntetések voltak, a budapesti szlovák nagykövetség  előtt pedig elégették a szomszédos ország zászlaját. A magyar kormány azonnali, minden részletre kiterjedő vizsgálatot kért az  illetékes szlovák hatóságoktól a rendőri fellépés jogszerűségéről. A szlovák miniszterelnök pedig azt mondta, hogy kormánya nem rendel el  külön vizsgálatot, a rendőrségen azonban folyik az eljárás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!