Hírek

2008.11.29. 06:23

Olcsóbb lesz az uniós sms

Újabb jó hír azoknak, akik külföldön is szokták használni a mobiljukat: a roaming hívásdíjak tavaly nyári leszorítása után az unió most az sms-ezés és a mobilinternetezés költségeit is lenyomná Európában. Az idei síszezonra még nem, de jövő nyárra már felére csökkenhetnek az árak.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Jogos az öröm. Jövő nyártól kevesebbet kell fizetni az SMS-ért az unióban.
[/caption]Jövő nyártól a mostaninál jóval olcsóbban küldhetünk rövid szöveges üzeneteket (sms) mobiltelefonunkról az Európai Unió tagországaiból – az uniós hírközlési miniszterek ugyanis arról döntöttek, hogy a roaminghívásokhoz hasonlóan plafont vezetnek be az országok közti sms-küldés és mobilinternetezés külföldi tarifáira. Ennek értelmében az Európai Unión belül külföldre utazó uniós polgároknak – várhatóan jövő júliustól – a mostani 29 centes (körülbelül 75 forintos) átlagárral szemben legfeljebb 11 eurócentbe (28 forintba) kerülhet majd egy sms küldése.
Mobilinternetezés esetében, tehát adatátvitelnél egy megabájtnyi forgalom nagykereskedelmi ára pedig legfeljebb egy euró lehet (mostani árfolyamon 259 forint), ami körülbelül harmada a mostani árszintnek. Ennek eredményeképpen a fogyasztói árak hasonló mértékű csökkenése várható, aminek hála a fogyasztók elkerülhetik a mindmáig fennáló veszélyt, hogy néhány napos külföldi internetezést követően sokkoló, akár százezer forintos számlát kapnak. 

Uniós mobildíjak

Hívásindítás: 46 eurócent (127 forint)

Hívásfogadás: 22 eurócent (62 forint)

SMS: 11 eurócent (28 forint)*

Mobilinternet: 1 euró (259 forint) /megabájt forgalom*

*Tervek, a mobilinternetezés nagykereskedelmi ár

A miniszterek arról is határoztak, hogy három évvel meg kell hosszabbítani a roaminghívások díjának tavaly nyáron elhatározott uniós korlátozását, amelyet eredetileg 2010-ig terveztek. Így várhatóan 2013-ig ugyanolyan olcsón lehet majd az uniós országokból mobilozni, mint most. A percdíjak átláthatóbbá tételének érdekében arról is döntöttek a szakpolitikusok, hogy a barangolásokat másodperc alapon kell majd díjazni. A csütörtökön született döntésekbe még az Európai Parlamentnek is bele kell egyeznie, de az eddigi jelzések szerint a képviselőtestület egyetért a brüsszeli bizottság és a tagállamok törekvéseivel.

A találkozón a delegációk vitatkoztak arról, hogy mennyire illik bele az EU általános piacszabályozó gyakorlatába és versenypolitikájába az, hogy megszabják az alkalmazandó árakat. A tagállamok többsége azonban úgy látja, hogy a mobiltarifák letörése az unió egyik sikertörténete volt, amit minden országban örömmel fogadtak a fogyasztók. Mint azt a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón Csepi Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szakállamtitkára elmondta: „Amíg valamilyen okból a piac nem képes ezeket a szolgáltatásokat korrekt módon beárazni, addig egyfajta utolsó megoldásként az uniónak élnie kell azzal a jogával, hogy adminisztratív módon meg tudja szabni egy szolgáltatás díját.” Véleménye szerint egyébként nem túlzás azt mondani, hogy ezzel a döntéssel százmilliók járnak jobban anyagilag.

Két új mobilszolgáltatónk is lehet jövőre

„Várhatóan jövő év legelejére kiderül, hogy mely cégek nyerik meg a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által kiírt, két új szolgáltató piacralépését is lehetővé tevő mobilfrekvencia-pályázatokat” – mondta lapunknak Márton György, az NHH szóvivője. Az „A” csomag nyertese hasonló frekvenciakészletet nyerhet meg, mint a jelenleg is piacon lévő három szolgáltató, így tulajdonképpen ő lesz Magyarországon a negyedik, hétköznapi értelemben vett mobilcég. Ennek a pályázatnak az eredetileg péntekre szóló határidejét a napokban december 12-re hosszabbították meg. A 450 megahertzes „B” pályázat eredményeképpen pedig egy olyan új szolgáltató jelenhet meg, amely elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja. A többi meghirdetett frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet, és hozzájárulhat a hazai vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettség jelentős növeléséhez.

Hívásfogadás: 22 eurócent (62 forint)

SMS: 11 eurócent (28 forint)*

Mobilinternet: 1 euró (259 forint) /megabájt forgalom*

*Tervek, a mobilinternetezés nagykereskedelmi ár Két új mobilszolgáltatónk is lehet jövőre „Várhatóan jövő év legelejére kiderül, hogy mely cégek nyerik meg a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által kiírt, két új szolgáltató piacralépését is lehetővé tevő mobilfrekvencia-pályázatokat” – mondta lapunknak Márton György, az NHH szóvivője. Az „A” csomag nyertese hasonló frekvenciakészletet nyerhet meg, mint a jelenleg is piacon lévő három szolgáltató, így tulajdonképpen ő lesz Magyarországon a negyedik, hétköznapi értelemben vett mobilcég. Ennek a pályázatnak az eredetileg péntekre szóló határidejét a napokban december 12-re hosszabbították meg. A 450 megahertzes „B” pályázat eredményeképpen pedig egy olyan új szolgáltató jelenhet meg, amely elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja. A többi meghirdetett frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet, és hozzájárulhat a hazai vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettség jelentős növeléséhez. Jogos az öröm. Jövő nyártól kevesebbet kell fizetni az SMS-ért az unióban. SMS SMS -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!