Hírek

2008.11.09. 09:48

Recesszióba süllyed az ország?

A magyar gazdaság könnyen tartós recesszióba kerülhet, mert egyszerre kedvezőtlen a belső környezet és a világgazdasági folyamat - nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek.

mti

Hozzátette, hogy a válság hatása ma még csak a gazdaság néhány szereplőjét érte el. A belső problémák mögött az államháztartás szerinte kizárólagos bevétel centrikus szemlélete, az érdemi reformok elmaradása, a társadalmi felszültség, a nagyerejű politikai szembenállás és a fogyasztás évek óta tartó stagnálása áll. Parragh László szerint Magyarországnak nincs elég ereje arra, hogy a gazdaság ebből a helyzetből kitörjön.

A politika eddigi válaszai a gazdaságpolitikai problémákra rendre rosszak voltak - indokolta, hozzátéve: nehéz elhinni, hogy mostantól jó megoldásokat találnának. Megismételte: reformokra van szükség. Egy részükhöz, amelyek feles törvényekkel szabályozhatók a kormány meg tudná szerezni a parlamenti támogatást - vélte, elismerte ugyanakkor, hogy a kétharmados önkormányzati reformhoz a parlamentben nem lenne könnyű többséget szerezni. Hozzátette: reformok nélkül újratermelődnek a társadalmi, gazdasági problémák. Felhívta a figyelmet a politikai szereplők felelősségére is a gazdasági válság hatásának tompításában, hiszen ennek mélysége kihat a később jelentkező társadalmi válságra is - mondta.

Véleménye szerint az uniós forrásokat az eddiginél nagyobb arányban kellene munkahelyek megőrzésére, munkahelyek teremtésére fordítani. Felmérésük szerint a multinacionális vállalatok egyik legnagyobb problémája a beszállítói lánc hiánya, ezért a kis- és középvállalkozók beszállítóvá válását is támogatni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!