Hírek

2008.11.20. 12:26

Sólyom László főbírójelöltje rendet rakna

A tisztességes bírói kar védelme érdekében paradigmaváltást szeretne végrehajtani és a „nem odavaló” bírákat el akarja távolítani a vezetésből Sólyom László köztársasági elnök főbírójelöltje.

mti

Havasiné Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke erről újságírók előtt beszélt csütörtökön, miután a Sándor-palotában Sólyom László bemutatta őt a parlamenti pártok képviselőinek. Amit hirdetek, az nem forradalom, hanem reform - fogalmazott a főbírójelölt. Elmondta, hogy az igazságszolgáltatáson belül az  önkormányzatiság óriási érték, amit meg kell védeni és ha ezt nem  teszik meg, akkor elveszik tőlük.

Arra a kérdésre, hogy kik a nem tisztességes bírák, Havasiné Orbán Mária úgy felelt, hogy a Győri Ítélőtábla egyik nagyhírű  elnöke szerint minden bíró tévedhet, egyetlen dolgot nem tehet:  szándékosan nem szeghet szabályt. Megjegyezte, hogy ha valaki sorozatosan téved, az is tűrhetetlen, annak is következményekkel  kell járnia, a szándékos szabályszegés viszont elfogadhatatlan. Igennel válaszolt arra a kérdésre, lehetséges-e a független ítélkezés Magyarországon.

Megdöbbenésének adott hangot viszont azon hírek miatt, hogy a jobboldal jelöltje lenne. Hozzátette: ha szakmai múltját visszanézve nem találnak olyan ítéletet, amelyből következtetni lehetne a  politikai nézeteire, akkor ez a kérdés „értelmezhetetlen és lufi”. Annak kapcsán, hogy bízik-e kinevezésében, azt mondta, nagy megtiszteltetésnek érzi a jelölést és tettre kész. A főbírójelölt arra is kitért, hogy nem foglalkozik a politikával, mert nincs köze hozzá és reméli, a képviselők  méltányosak lesznek vele.

„Ha támogatnak akkor köszönöm, ha nem, azt úgy tegyék, hogy  méltányos legyen” - fogalmazott Havasiné Orbán Mária. A pártok képviselőivel történt találkozót úgy értékelte, hogy  igazából nem kapott kérdéseket, a szakmai programjáról érdeklődtek  röviden. Hozzátette: azt mondták, a frakciók majd kialakítják az álláspontjukat. A jelöltbemutatás után az öt parlamenti párt képviselői nevében Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője nyilatkozott a sajtónak. A politikus közös érdeknek nevezte, hogy az Országgyűlés még ebben az  ülésszakban döntsön a javaslatról. Elmondta: abban maradtak, hogy még a jelenlegi ülésszak alatt sor kerüljön a bizottsági  meghallgatásra és a parlamenti szavazásra is. Arra a kérdésre, tudják-e támogatni Havasiné Orbán Mária megválasztását, annyit mondott, hogy ezt majd a frakciók eldöntik.

A parlamenti pártokat Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Gusztos Péter (SZDSZ) és Herényi  Károly (MDF) képviselte a Sándor-palotában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!