Hírek

2008.11.04. 17:25

Tiltakozzunk, ha packáznak velünk!

Olvasóink sokszor fordulnak hozzánk nagy áruházakban vásárolt termékekkel kapcsolatos panaszokkal. Ezekkel kapcsolatban adunk ismét néhány használható tanácsot.

Rados Virág

A szerkesztőségünkbe érkező levelek sokaságából kiderül: olvasóink gyakran vásároltak egy-egy nagy áruházlánc üzletében olyan terméket, amely a jótállási, illetve szavatossági időn belül meghibásodik. A szakszerviz viszont hónapokig ül rajta, nem ad csereutalványt, így a vételárat az üzlet nem fizeti vissza. A vásárló pedig ott állunk készülék és pénz nélkül.

Sajnos elmúltak már azok az idők, amikor ilyen problémákkal a fogyasztóvédelmi hatóság foglalkozott. Igaz, 2003-ig valóban ez történt. Írtunk egy levelet a fogyasztóvédelemnek, ők intézkedtek, aztán értesítettek bennünket, hogy mehetünk a hibátlan termékért.

Az új törvények szerint a minőségi reklamáció a vásárló és a kereskedő közti ügylet. Ha vita van, a probléma orvoslásáért a békéltető testülethez, illetve a bírósághoz fordulhatunk. Az adásvétel ugyanis polgárjogi szerződés, ezért a polgárjogi bíróság is foglalkozik vele. A gondoskodó állam megszűnt – az intézkedést nem várjhatjuk állami szervezettől.

Ha rászánjuk magunkat a bírósági procedúrára, tisztában kell lennünk jogainkkal. Például, hogy ilyen esetben minőségi reklamációval élhetünk, amelyet az üzlet köteles jegyzőkönyvbe venni. Ha erre nem hajlandók, írjuk be észrevételünket a vásárlók könyvébe. Utóbbinak jól látható, hozzáférhető helyen kell lennie. (Ha nem így van, annak valóban fogyasztóvédelmi bírság lehet a vége.)

Ne kábítsanak el a kedvező árak – hiába olcsó a termék, ha rossz. Öntudatos vásárlókkal nem mernek packázni. Sokszor addig vannak csak nagy mellénnyel, amíg nem kéretjük az üzletvezetőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!