Hírek

2008.11.10. 17:20

Újabb fricska a gazdaságnak: ezúttal a Fitch minősített le

Leminősítette hazánkat a Fitch Ratings hétfői elemzésében, mivel a szakemberek szerint a recesszió súlyosabb lesz a vártnál.

F. K.

Az elemzők ugyanakkor utalnak az IMF/világbanki/uniós készenhitel hitel nyújtotta fizetési garanciákra. A Fitch 17 nagy felzárkózó gazdaság adósosztályzatának felülvizsgálata után döntött arról, hogy az eddig „BBB plusz” szintű magyar besorolást egy fokozattal „BBB”-re csökkenti. Ez továbbra is a "még befektetésre ajánlott" alapsávon belül van.

A nemzeti össztermék (GDP) 2009-re becsült értékei

Kormányzat: -1 %

IMF: -2 %

GKI: +0,5 %

külföldi szakértők: -1– +1%

Forrás: EuropressA Fitch Ratings ezzel együtt negatívról stabilra változtatta a magyar szuverén adóskockázatot, a 20 milliárd eurós pénzügyi csomag hatására hivatkozva, amelynek nyomán a hitelminősítő szerint jórészt megszűntek a külső finanszírozási és likviditási kockázatok Magyarország esetében. A Fitch hétfőn rontotta Bulgária és Románia besorolásait is, keleti szomszédunkat egy csapásra két fokozattal minősítették vissza, így Bukarest már kiesik a befektetésre ajánlott országok közül.
A leminősítés rövid idő alatt a második súlyos pofon a magyar gazdaságnak: hazánk besorolását a Moody''s hitelminősítő múlt pénteken rontotta le, „A2”-ről „A3”-ra, negatív kilátással, de ez az új osztályzat is még elsőrendű befektetői minősítés. 

Optimistább GKI

A radikálisan megváltozott világgazdasági körülmények között a magyar gazdaság is teljesen új pályára kerül – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató legújabb előrejelzése. Eszerint a gazdaság idén még két százalékkal nő, majd 2009-ben 0,5 százalékkal csökken (a kormányé -1). Az infláció 2008-ban éves átlagban 6,2, 2009-ben 3,9 százalék lehet.

F. K. A nemzeti össztermék (GDP) 2009-re becsült értékei Kormányzat: -1 %

IMF: -2 %

GKI: +0,5 %

külföldi szakértők: -1– +1%

Forrás: Europress Optimistább GKI A radikálisan megváltozott világgazdasági körülmények között a magyar gazdaság is teljesen új pályára kerül – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató legújabb előrejelzése. Eszerint a gazdaság idén még két százalékkal nő, majd 2009-ben 0,5 százalékkal csökken (a kormányé -1). Az infláció 2008-ban éves átlagban 6,2, 2009-ben 3,9 százalék lehet. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!