Hírek

2008.11.17. 20:31

Zuschlag fogta a rendőrséget?

Folyamatosan konzultált a Bács-Kiskun megyei rendőrséggel és a Belügyminisztériummal is az ellene és társai ellen folytatott nyomozásról Zuschlag János – derült ki hétfőn a kecskeméti tárgyalóteremben.

Miklós László

A belügyes és a rendőrségi kapcsolatokra nem csak a lehallgatott és hétfőn ismertetett telefonbeszélgetések egy része, hanem Lados Istvánnak, Zuschlag titkárának a korábbi vallomása is utalt. A bíróságon most meghallgatott felvételeken Zuschlag azzal nyugtatgatta egyik munkatársát, hogy „fogja” a kecskeméti rendőröket. Kiderült: Zuschlag tisztában volt vele, hogy a rendőri eljárás eredménytelensége bosszantja az ügyészséget.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A nagy médiaérdeklődéssel kísért perben ismét lehallgatott telefonok játszották a főszerepet. FOTÓ: MIKLÓS LÁSZLÓ
[/caption]A nyomozástól ennek ellenére joggal tartó Őri András (a negyedrendű vádlott, az országgyűlési MSZP-frakció gyermek-, ifjúsági és sport-munkacsoportjának volt alkalmazottja) egy telefonbeszélgetésükben arra kérte Zuschlagot, hogy beszéljen Lusztig Péterrel, aki Lamperth Mónika 2002 és 2006 közötti belügyminisztersége idején a miniszter kabinetirodájának munkatársa volt. „Tudom, hogy a Lusztignak más dolgai is vannak, de azért szerencsés lenne, hogyha tájékozódna a dologban.” Mire Zuschlag válasza: „Jó, majd telefonálok, hívlak.” Őri tromfol: „Csak azért mondom, hogy messzemenőkig ne érezze, hogy rendben van minden, mivel házkutatás is történt.” Ezzel kapcsolatban dr. Fodor Endre bíró elmondta, hogy valóban van egy lehallgatott telefonbeszélgetés Lusztig Péter és Zuschlag János között, ám ennek nyilvánosságra hozatalát későbbre ígérte.

Zuschlag egy másik telefonbeszélgetésben – midőn Krausz Csaba vádlottnál (szavai szerint) „alig látványos” házkutatást tartottak a rendőrök – azzal nyugtatja Krauszt, hogy azonnal beszél a BM-mel. Majd néhány perc múlva ismét hívja, és elmondja Krausznak: beszélt a BM-mel, nem kell aggódni, nem lesz ebből már semmi, hiszen két éve tart a nyomozás, csak „le kell valahogy papirosozni”.

Tény: a Zuschlag-csoport ellen még 2005-ben indult rendőri nyomozás nem jutott eredményre egészen addig, amíg a türelmüket vesztett ügyészek ki nem vették az eljárást a zsaruk kezéből. Egyebek között azért, mert a rendőrök szabotálták, nem hajtották végre az ügyben kiadott ügyészi utasításokat. Zuschlag személyi titkára, Lados István a rendőri eredménytelenséget korábban azzal magyarázta a bíróságon, hogy főnöke „egyeztetett a megyei rendőr-főkapitánnyal”. Ebben az időben dr. Király Ferenc dandártábornok töltötte be ezt a posztot. Tudósítónk nem hivatalos információi szerint az ő Zuschlag elleni eredménytelenségét jelezték feletteseiknek az ügyészek, majd 2007. november 14-i hatállyal indoklás nélkül felmentette az ORFK vezetője Királyt. Indoklás a mai napig nem hangzott el ez ügyben.

A bíróságon elhangzottakat követően telefonon megkerestük a jelenleg már a nyugdíjazása miatti felmentési idejét töltő Király Ferencet, hogy kommentálja a vallomásokat, illetve a telefonlehallgatásokat. Az egykori Bács-Kiskun megyei főkapitány elhárította ezt a lehetőséget.

Jókat derült a vádlott

A hétfő délelőtti tárgyaláson két esetben is jóízűt derült a vádlottak padján Zuschlag János. Első alkalommal akkor, amikor Katus Ferenc – a kiskunhalasi fizetőpincérből Bács-Kiskun megyei szocialista pártvezetővé lett politikus – felolvasta előre megírt észrevételeit, amiket a múlt héten lejátszott Katus–Zuschlag-telefonbeszélgetésekhez fűzött. Az egyik beszélgetésről azt mondta: mások is voltak a közelében, ezért – úgymond – kódolt formában csevegett Zuschlaggal. Utóbbi ezt hallva kevés híján leesett a vádlottak padjáról a nevetéstől.

Második alkalommal akkor derült Zuschlag, amikor a következő vádlott, Marsovszky Balázs, az egyik alapítvány elnöke olvasta fel a vallomását. Közölte a bírósággal, hogy soha, semmilyen körülmények között nem kapott százalékot az alapítványok által elnyert pénzekből Zuschlagtól.

Második alkalommal akkor derült Zuschlag, amikor a következő vádlott, Marsovszky Balázs, az egyik alapítvány elnöke olvasta fel a vallomását. Közölte a bírósággal, hogy soha, semmilyen körülmények között nem kapott százalékot az alapítványok által elnyert pénzekből Zuschlagtól. A nagy médiaérdeklődéssel kísért perben ismét lehallgatott telefonok játszották a főszerepet. FOTÓ: MIKLÓS LÁSZLÓ Zuschlag János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!