Hírek

2008.11.11. 11:46

Zuschlag mégis megszólalt: nem tapsolt el pénzeket

Zuschlag János meggondolta magát: mégis megszólalt kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Tényszerűen közölte, melyik vádpontban érzi magát bűnösnek, melyikben nem, vagy csak részben.

FH

Mint korábban már hírül adtuk, Zuschlag János meghallgatásával folytatódott kedden a politikus és társai ellen indított büntetőper Kecskeméten. A szocialista politikust és 15 társát bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással vádolja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A per október 7-én kezdődött a vádirat ismertetésével, majd hat tárgyalási napon át Lados Istvánt, a másodrendű vádlottat hallgatták meg. Zuschlag János együttműködik a bírósággal, de mivel újabb vallomást nem akart tenni, arra kérte a bírót – a maffiaperben is ítélkező Fodor Endrét –, hogy olvassa fel korábbi vallomásait.

Zuschlag aztán délelőtt már több kérdésre is válaszolt. Tényszerűen közölte, melyik vádpontban érzi magát bűnösnek, melyikben nem, vagy csak részben. A nagy értékű csalásban például ártatlannak tartja magát, magánokirat-hamisításban – ami szintén része a vádpontoknak – bűnös, de nem felbujtóként, mint az az ügyészségi iratokban szerepel. Nem volt tagja bűnszervezetnek, hiszen nem volt bűnszervezet sem – állította a bíróság előtt.

Az elsőrendű vádlott kijelentette: senki nem tapsolt el vagy utazott el pályázati pénzeket. Utólag azonban el kell ismerni – mondta – hogy hibás volt a civil szervezetek pályáztatási gyakorlata és ez az átláthatatlan folyamat vezetett a bírósági ügyhöz. Előfordult, hogy pályázatoknál előfinanszírozásra volt szükség: kölcsön kellett kérni, mert különben az adott szervezet nem teljesíthette volna vállalásait, mivel a pályázati pénzek csak később érkeztek. Így, mivel sok pályázat utófinanszírozással működött – vagyis a pénz a pályázati cél teljesítése után érkezett – számlákat is utólag kellett szerezni. Előfordult, hogy egyes pénzeket nem azoknak a programoknak a megszervezésére tudták elkölteni, amire kérték, hanem más programokat finanszíroztak belőle. Zuschlag szerint ez a pályáztatási rendszer hibája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!