Hírek

2009.02.19. 18:14

A nyugdíjasok tényleg értik Gyurcsányt?

Nyugdíjasok, nagycsaládosok - ez a két társadalmi csoport szólalt meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök reformterveinek kapcsán. Rajtuk kívül közgazdászok arról nyilatkoztak, hogy kiadáscsökkentésre lenne szükség.

Ambrus Vilmos

Az Idősügyi Tanács tagjaival találkozott csütörtökön a miniszterelnök. A megbeszélés után Gyurcsány úgy nyilatkozott, hogy a nyugdíjas szervezetek tudomásul veszik a nyugdíjakat érintő változtatásokat, de a részletekről még egyeztetni szeretnének.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Nyugdíjasok, nagycsaládosok - tényleg értik?
[/caption]

"A nyugdíjasok pontosan értik, hogy a holnap nyugdíjfizetésének alapja a mai munka" - mondta Gyurcsány. A kormányfő jelezte, pár héten belül törvényjavaslatot nyújtanak be a nyugdíjakról. Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint a nyugdíjas szervezetek egybehangzóan támogatták a 65 évre történő korhatáremelést, de a 13. havi nyugdíj jövőjéről és a nyugdíjszámítás módjának megváltoztatásáról további konzultációt kértek. Ami a lényeg, hogy egyetlen szervezet sem utasította el kategorikusan ennek a juttatásnak a beépítését az alapnyugdíjba.

Az államtitkár felidézte, hogy a kabinet tervei szerint, ha nem növekszik a gazdaság, az infláció mértékével akkor is növelik a nyugdíjakat, ha pedig nő a gazdaság, akkor abból is részesülnek.

Bajnainak is van csomagja

A vállalkozások számára készítette a fejlesztési és gazdasági miniszter azt a csomagot, ami kétéves időtartamra mintegy 1400 milliárd forintot tartalmaz, és amelyből 560 milliárd már elérhető. Bajnai Gordon elmondta, a kis- és középvállalkozásoknak egy 2000 milliárd forintos keret is elérhetővé válik.

Bár az Idősügyi Tanács nem bírálta különösebben a kormány nyugdíjakat érintő terveit, a Fidesz szakpolitikusa azt mondta, jövőre nem lesz 13. havi nyugdíj, továbbá a korrekciós járulékkiegészítéseket is befagyasztották, ami szintén több milliárdos megtakarítás a kormánynak, az embereknek viszont nemcsak gazdasági, hanem megélhetési válság is egyben. "Ma is 750-800 ezer idős ember él a létminimum határánál, s a 13. havi elvétele ezt a helyzetet rontani fogja" - vélekedett Iván László.

Egy másik társadalmi csoport, a nagycsaládosok sem volt annyira megértő a kormánnyal szemben, mint a nyugdíjas szervezetek. A nagycsaládosok egyesülete egyenesen úgy gondolja, a Gyurcsány által bejelentett intézkedések csökkentik a családok biztonságát. A gyes, illetve a családi pótlék bruttósítását, valamint az adóalapba történő bevonását és megadóztatását logikátlannak tartják, emellett véleményük szerint alkotmányellenes, ugyanis ezek a jövedelmek a gyermekeket illetik meg, nem pedig a szülőket. Ugyancsak a családokat sújtja a nagycsaládosok egyesülete szerint az áfaemelés, illetőleg az üdülési csekkek és az étkezési jegyek megadóztatása.

Kritizálta a kormányzati elképzeléseket az SZDSZ is, valamint a párt által  szervezett gazdasági konferencia több, neves közgazdász előadója. Fodor Gábor pártelnök hangsúlyozta, a kabinetnek nem nagy ívű, hosszú távú reformprogramokat kell  meghirdetnie, mert egy év múlva választások lesznek. A liberális politikus az adóemeléssel szemben inkább a költségvetési  kiadások csökkentését tartja fontosnak. A konferencián

Csillag István volt gazdasági miniszter amellett érvelt, hogy vissza kell fogni az állam működési költségeit és a szociális kiadásokat, így például meg kellene szüntetni a 13. havi nyugdíjat és fizetést. Járai Zsigmond egykori jegybankelnök az állami költségvetés terjedelmének csökkentését és egykulcsos adó bevezetését ajánlotta. "Válságban válságkezelési csomagra van szükség, amelynek egyik legfőbb célja a befektetői bizalom visszaszerzése" - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!