Hírek

2009.02.07. 13:17

Franciák aggódnak a motoros bandák miatt

Aggasztja a francia rendőrséget a motoros bandák sokasodása. Ezek a szervezetek, amelyeknek tagjai Harley-Davidson gépeken robognak, nem szeretik „a feketéket’

BAMA

Aggasztja a francia rendőrséget a motoros bandák sokasodása. Ezek a szervezetek, amelyeknek tagjai Harley-Davidson gépeken robognak, nem szeretik „a feketéket’, tetováltak, többé-kevésbé különcök, sokszor ittasak. A Hell,s Angels, vagy ellenpárjuk, a Bandidos vagy éppen az Outlaws már régen nem csupán ártalmatlan száguldozók a hatóság szemében – írta meg a párizsi Le Figaro.

A biztonsági kérdések elemzésével foglalkozó INHES kutatóintézet tanulmányt jelentetett meg a témáról. Gilles Aubry, a párizsi bűnügyi rendőrség igazgató-helyettese, az írás szerzője egyenesen arra a következtetésre jut, hogy „a bűnre hajlamos motorosok bandái területek meghódítására törekszenek Franciaországban is”. „A külvilág előtt tagjaik szándékosan népies képet igyekeznek kialakítani magukról, ennek azonban semmi köze sincs ezeknek a szervezeteknek rendkívül szigorú, hierarchikus és fegyelmezett jellegéhez” – fűzi hozzá.

A motoros bandák az 1940-es évek végén tűntek fel az Egyesült Államokban, s mára 49 országban működnek. Ma 10 ezer főre becsülik teljes létszámukat, valamennyien szigorúan tiszteletben tartják annak a szervezetnek rítusait és szigorú törvényeit, amelyhez éppen tartoznak. Kifelé a „szelíd motorosok” szabadságvágyát nevezik összekötő erőnek, azonban mára láthatóan az erőszak a meghatározó ebben a törvény peremén létező férfias mikrotársadalomban – mutatott rá a szerző.

Franciaországban 1981-ben született meg a Hell,s Angels első helyi társulása, „fejezete”, azóta már megtalálni őket Orléans, Toulouse, Nimes, Avignon, Marseille, Fréjus vagy Colmar utcáin is, becslések szerint mintegy 400-an vannak az országban.

Észak-európai vagy amerikai, igazi háborús vezérként viselkedő testvéreikhez képest azonban jelenleg a francia motorosok nem tűnnek olyan agresszíveknek, de nemrég rájuk irányította a figyelmet egyik csoportjuk Cote d’Azur-i
ingatlanbefektetése. A rendőrségi nyilvántartás szerint a legkülönbözőbb körökből csatlakoznak hozzájuk: akad köztük gépkocsivezető, mérnök, munkanélküli … és még nyugdíjas rendőr is. Néhány esetben bűnügyekbe is belekeveredtek. 2008-ban egy narbonne-i gyilkosság és egy teherszállítmány ellopása keltett feltűnést, 2007-ben egy német motorost tartóztattak le Elzászban, mert 600 gramm kokaint találtak nála, 2005-ben Magyarországon vettek őrizetbe elzászi motorosokat, akik rakétavetőkkel és egy kalasnyikovval voltak felszerelve, 2003-ben pedig Drome-ban vált gyilkosság áldozatává egy motoros klubelnök.

Mennyire veszélyesek valójában a verekedésre mindig készen álló francia „pokoli angyalok”? Aubry véleménye: „Rendszeresen szerepelnek a nyomozási dossziékban, anélkül azonban, hogy a hatóságok figyelembe vennék annak a szervezetnek a méreteit és felépítését, amelynek számára dolgoznak. Vagyis az igazságszolgáltatás nem mindig ismeri fel a velük kapcsolatos ügyek igazi természetét, például a szélsőjobbal való kapcsolataikat.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!