Hírek

2009.02.21. 11:31

Gyurcsány még bízik a parlamenti többségben

Gyurcsány Ferenc bízik abban, hogy az ország helyzetét javító intézkedések többséget kapnak az Országgyűlésben

MTI

Gyurcsány Ferenc bízik abban, hogy az ország helyzetét javító intézkedések többséget kapnak az Országgyűlésben, s a két kisebbik ellenzéki párt látja, hogy nem csupán számos korábbi javaslatuk került be a kormányzati tervek közé, hanem Londontól Brüsszelig elismerik a hétfőn bemutatott csomag pozitívumait.

Lényegében ezzel válaszolt a miniszterelnök a Népszava szombati számában megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy miként lehet meg a válság megoldására kidolgozott program többsége a parlamentben.

Arra a kritikára, hogy politikailag, társadalmilag túl nagy a bejelentett lépés, gazdaságilag viszont nem elég merész, a miniszterelnök hangsúlyozta, az ő feladata, hogy a szükséges változtatásokat úgy lépje meg az ország, hogy ezek ára szociálisan ne legyen elviselhetetlen az emberek számára.

"Olyan történik a világban, ami még soha. Nekem pedig nincs más választásom, mint ezredszer is elmondani, hogy itt bizony mindenkinek sérülni fog kisebb-nagyobb mértékben az érdeke. Minden embernek, családnak, vállalatnak, valamennyi kormánynak és nemzetnek" - mondta a miniszterelnök arra kérdésre válaszolva, hogy túléli-e az ország a válságot.

Gyurcsány szerint a válságot nem oldaná meg egy kormányváltás. "Olyan esetben különösen nem, amikor az ellenzék menekül az elől, hogy mondania kelljen valamit, ráadásul ordas eszmékkel szövetkezik" - mondta. Szerinte a Fidesz rájátszik az ország félelmére a változásoktól.

A miniszterelnök ugyanakkor úgy látja "az ország legnagyobb ellenfele, a saját félelmei, saját szokásai, meg az a hazugság, hogy jön valaki és másnap úgy nőnek 14. havira a nyugdíjak, hogy közben az adók is csökkennek". Illúzió - állítja Gyurcsány -, hogy a válságban lenne "surranó pálya", Magyarország számára egy speciális könnyebb út. Aki szerint ilyet lehet biztosítani csak azzal, hogy nem így, hanem úgy hívják a miniszterelnököt, az téved - mondta.

Gyurcsány Ferenc szerint a program hitelessége miatt voltak szükségesek azok az intézkedések is a csomagban, amelyek bejelentése most népszerűtlenséget hoz csak, s megvalósításuk egy következő kormány felelőssége lesz, mint például a vagyonadó, vagy a nyugdíjkorhatár emelése.

A miniszterelnök szerint a lehetőségek végső határáig elmegy a csomag, bár egyes tervezett elemeiről lemondtak, amikor látták, hogy az érdekegyeztetésben nem fogják az támogatni. Gyurcsány Ferenc úgy véli, a programot a külföldi elemzők elfogadják, elismerik. "Nem a gyávaságot, hanem a tenni akarást látják" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a jegybank szerint a csomag növekedési hatása a GDP 1,5-2 százalékát teszi ki.

A miniszterelnök reményei szerint a költségvetési kiigazításra elég lesz a tervezett 210 milliárd forint, amennyiben az éves recesszió nem megy 3,5 százalék fölé.

A tervezett csomag jövő évi hatásával kapcsolatban megerősítette, hogy mintegy 550 milliárd forinttal csökkentené az állami kiadásokat.

Arra a kérdésre, hogy kik lesznek az intézkedések vesztesei és nyertesei, kijelentette: a gazdaság megerősítéséről és a munkahelyek megőrzéséről szólnak ezek a lépések. Ez ma a legfontosabb feladatunk. Ha nem csökkentjük a munkára rakódó terheket, még több munkahely veszhetne el. A járulékcsökkentéssel viszont nemcsak ebben lépünk előre, hanem olyan alacsony lesz a járulék, hogy az versenyképes a környező országokéval. Így mire véget ér a válság, és a befektetők régi-új terepet keresnek, jobbak lesznek az ország esélyei - fejtette ki a kormányfő.

"Az átlagbér környékétől felfelé egyre jelentősebb összeg marad az emberek zsebében. Azzal, hogy a családi pótlék bekerül az adózásba, azt érhetjük el, hogy aki kevesebbet keres, semennyit, vagy minimális összeget veszít, a jómódúaktól pedig többet tudunk visszavenni. Nagyjából megőriztük a 13. havi nyugdíj intézményét. A legrászorultabbak juttatása, a 80 ezer forint alatti nyugdíjak beépülnek a rendszerbe, és a mindenki másé is megmarad 80 ezer forintig. Ugyanakkor emeljük a korhatárt és változtatunk az indexáláson is, hogy a következő generációk nyugdíját is biztosíthassuk" - mondta a miniszterelnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!