Hírek

2009.02.16. 08:37

Halálbüntetést?

A veszprémi tragédia után tudni lehetett, hogy idehaza újra fellángol a halálbüntetés visszaállításáról folyó vita..., és nemcsak azért, mert a kirívóan súlyos bűncselekmény után menetrendszerűen csapnak össze az e büntetési forma mellett és ellen szót emelők, hanem azért is, mert van ma nálunk egy párt, a Jobbik, amelynek egyenesen a programjában szerepel a halálbüntetés újból „meghonosítása”.

Stanga István

„Halálbüntetést!” – olvashattuk a feliratot azon a jókora molinón, amelyet néhány aktivista feszített ki az Eger–Vasas bajnoki vízilabda-mérkőzést megelőző egyperces gyászszünetben, amelyet a minap meggyilkolt kiváló sportoló, Marian Cozma emlékének szenteltek. Nos, a demonstráció nem igazán lepett meg, ugyanis az országos felháborodást kiváltó veszprémi tragédiát követően teljes bizonyossággal meg lehetett jósolni, hogy itthon ismét fellángol a halálbüntetés visszaállításának szükségességéről folyó vita..., és nemcsak azért, mert egy-egy kirívóan súlyos bűncselekmény után szinte menetrendszerűen csapnak össze az e büntetési forma mellett és ellen szót emelők, hanem annak okán is, mert van ma Magyarországon egy párt, jelesül a Jobbik, amelynek egyenesen a programjában szerepel a halálbüntetés újból „meghonosítása”. Más kérdés természetesen, hogy ez a csatározás vélhetően – mint eddig minden alkalommal – megint csak  parttalan lesz majd, lévén a halálbüntetés jogossága vagy jogtalansága az egyik legvitatottabb jogi, etika, társadalmi kérdés. Nem véletlen hát, hogy minderről nem kizárólag az egyének, de az egyes országok véleménye is igen erősen megoszlik. Nagy általánosságban azonban kijelenthető, hogy a demokráciák döntő többségében, így hazánkban is, tilos a halálbüntetés (sok helyütt maga az alkotmány rendelkezik erről), kivételt talán csak az USA, Japán és Oroszország jelent, jóllehet ez utóbbiban gyakorlatilag már nem hoznak ilyen ítéletet. A másik végletet az afrikai, az ázsiai, a köze-keleti, illtetve a karibi térség országai jelentik, amelyek jó részében még napjainkban is végeznek ki embereket..., főként ami például Kínát, Iránt, Szaúd-Arábiát avagy Pakisztánt illeti.

Miután egy pillanatig sem akarok zsákbamacskát  árulni, elárulom, hogy magam a halálbüntetés ellenzői közé tartozom, noha nem csupán értem, de nem ritkán meg is értem a velem ellentétes állásponton lévők érveit. Így elsősorban is azt, hogy halálbüntetés eltörlése nem kevesek számára azt „üzeni”, miszerint a gyilkosok élete értékesebb, mint az áldozatoké, és akkor még egy szóval sem tértünk ki az olyan, jól ismert szempontokra, mint a létező legsúlyosbb ítélet elrettentő hatása, avagy az a gyakorlatias megközelítés, hogy tudniillik az életfogytig tartó elzárás (amely az esetek egy részében nem is jelent halálig tartó raboskodást) rendkívül költséges, ráadásul ezek az elítéltek – akiknek immáron semmiféle vesztenivalójuk sincs – különösen veszélyesek a rabtársaikra, az őrökre, egy esetleges szökés esetén meg az egész társadalomra. Ismétlem, noha teljesen tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal, mindazonáltal az ellenérveket valamelyest nyomósabbaknak vélem. Nem csekély részben azért, mert bár hivatkozni mindenki és mindenkor nagy-nagy előszeretettel hivatkozik a halálbüntetés elrettentő hatására (akárcsak annak antihumánius voltára) egzakt módon azt eleddig még senkinek sem sikerült bizonyítania, legfőképpen pedig azért, mert a kivégzéssel örökre elveszítjük a korrekció lehetőségét, azt, hogy egy esetlegesen ártatlanul elítélt személynek valamikor is igazságot szolgáltathassunk. Bárhogyan is van azonban, annyi teljesen biztos, hogy erről a kérdésről e blog keretein belül sem az utolsó akalommal beszéltünk. Amiként persze, világos az is, hogy egymás meggyőzésére nincs túl sok esély.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!