Hírek

2009.02.13. 09:52

Három százalék felett az infláció

A fogyasztói árak januárban 0,6 százalékkal emelkedtek decemberhez képest, és 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Az elemzők januárra 3,3 százalék körüli inflációt vártak.

BAMA

Januárban a havi maginfláció 0,1 százalék, az éves 3,4 százalék volt. A fogyasztói árak 2008-ban átlagosan 6,1 százalékkal emelkedtek, decemberben 3,5 százalékkal voltak magasabbak, mint 2007 decemberében és 0,3 százalékkal csökkentek 2008 novemberéhez képest.

A fogyasztói árak 2008 januárjában 7,1 százalékkal voltak magasabbak, mint 2007 januárjában és 1 százalékkal nőttek 2007 decemberéhez képest. Mináry Borbála, a KSH munkatársa elmondta, hogy utoljára 2006 júliusában volt ennél alacsonyabb a tizenkét havi, átlagos infláció, akkor 3 százalékot tett ki.

A fogyasztói árak alakulásában jelentős szerepet játszott a bázishatás, valamint az üzemanyagok árának decemberi csökkenése - tette hozzá a szakértő.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 2,2 százalékkal emelkedtek. Nőtt, 13,1 százalékkal az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - ára, 3,7-3,7 százalékkal lett drágább a sajt és a gyümölcs, zöldséglé, 2,9 százalékkal pedig az étolaj. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek  az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal drágultak.

Átlag feletti, 1,1 százalékos áremelkedést mértek a szeszes italok, dohányáruk esetében, valamint a szolgáltatásoknál, ahol a drágulás mértéke 0,9 százalék volt decemberhez képest. A szolgáltatásokon belül a postai szolgáltatások árai 6,8, a helyi tömegközlekedés díjtételei 5,6, a szemétszállításé pedig 5,2 százalékkal nőttek.

A tartós fogyasztási cikkek 0,5 százalékkal, a háztartási energia pedig 0,4 százalékkal drágult egy hónap alatt. A ruházkodási cikkek 5 százalékkal, az egyéb cikkek 0,7 százalékkal lettek olcsóbbak, ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 3,9 százalékkal csökkent decemberhez viszonyítva.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 43,2, a rizs, hántolmányok 24,1, a sertéshús 15,2 és az étolaj 12,2 százalékkal. Csökkent 12,6 százalékkal az idényáras élelmiszerek ára tavaly januárhoz képest.

A háztartási energia átlagot meghaladó 18,5 százalékos áremelkedésén belül, a vezetékes gáz ára 41,5, a távfűtésé 16 százalékkal nőtt.

Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 5,1 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk is. A szolgáltatások esetében bekövetkezett 3,1 százalékos áremelkedés az átlaggal megegyező volt, a szemétszállítás 11,3, a helyi tömegközlekedés 6,7 százalékkal drágult.

Csökkent 4,6 százalékkal az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok ára 19,3 százalékkal mérséklődött. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!