Hírek

2009.02.04. 14:13

MSZP: a józan kompromisszumkészség hozott eredményt Szlovákiában

Az MSZP szerint a józan kompromisszumkészség hozott eredményt a szlovák oktatási törvény magyarnyelvű helységnevekkel kapcsolatos módosításakor - jelentette ki Kozma József, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke szerdán.

mti

A szlovák törvényhozás kedden módosította az oktatási törvényt, miszerint kétnyelvű - előbb a kisebbségi, aztán a szlovák nyelvű - földrajzi megnevezések szerepelnek a jövőben a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben. Kozma József elmondta: az MSZP üdvözli a döntést; ezt várták, mert a pozsonyi parlamentnek józan megfontolással erre az eredményre kellett jutnia. A kormánypárti politikus közölte: annak a veszélye fenyegetett, hogy a törvényjavaslatot elutasítja a Nemzeti Tanács, mert a magyar-szlovák parlamenti kapcsolatfelvételben fontos, együttes emberi jogi bizottsági ülés meghiúsult a Fidesz provokációja miatt. Különösen meg kell becsülnünk ezért a szlovákiai döntést - fogalmazott.

Azon felvetésére, hogy Szili Katalin házelnök szerint a Fidesz felelőssége, ha megszakad a szlovák és a magyar parlament közötti párbeszéd, Kozma József úgy vélte, ha Szlovákiában a  keddihez hasonlóan józan marad a politikai élet, akkor ilyen súlyos következményekkel nem járhat a botrányba fulladt bizottsági ülés, de  a fenyegetés ott van. Arra a kérdésre, hogy miután Balog Zoltán, az Országgyűlés elnöke ismét meghívta a szlovák bizottság tagjait, létrejöhet-e az  együttes ülés, az MSZP-s képviselő közölte: aki elrontott egy dolgot, annak a kötelessége ezt rendbe hozni, de ha ugyanúgy jár el,  nem fogja tudni megoldani.

Ebben a helyzetben a megoldás és az újabb kudarc lehetősége is  benne van - fűzte hozzá. A szlovák oktatási törvény módosítását a Magyar Koalíció pártja dolgozta ki, majd nagy többséggel fogadta el kedden a szomszédos  állam törvényhozása. Az Ivan Gasparovic államfő által korábban megvétózott jogszabály sorsát az döntötte el, hogy a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia párt (Smer-SD) több képviselője ezúttal is támogatta a törvényjavaslatot.

Ezt megelőzően hétfőn botrányba fulladt az Országgyűlés emberi  jogi bizottságának és szlovák társbizottságnak együttes ülése, mivel  a szlovák képviselők - meghallva, hogy a Balog Zoltán fideszes bizottsági elnök egy filmet vetítene le a Dunaszerdahelyen  történtekről - be sem mentek az ülésterembe. A szocialisták szerint a Fidesz felrúgta az ülés előzetes konszenzuson alapuló  forgatókönyvét, ezért kivonultak a bizottsági ülésről. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint a Fidesz felelőssége, ha megszakad a szlovák és a magyar parlament közötti  párbeszéd, és sajnálatos, hogy a pártpolitikai szempontok felülkerekedtek az ország érdekein. Balog Zoltán kedden ismét tárgyalásra hívta a szlovák bizottság tagjait, akik még nem válaszoltak, mert nem kapták meg a meghívót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!