Hírek

2009.02.25. 11:18

MSZP-SZDSZ: politikai egyeztetés a főváros költségvetéséről

E héten nem, csak március második hetében, de még a törvényben előírt 15-ei határidő előtt tárgyal a Fővárosi Közgyűlés a Fővárosi Önkormányzat ez évi költségvetéséről - tudta meg az MTI a fővárosi MSZP és SZDSZ zerdai, kibővített körű, koalíciós egyeztetésének résztvevőitől.

mti

John Emese SZDSZ-frakcióvezető és Szabadai Viktor, a párt budapesti elnökségének tagja elmondták, hogy a következő hetekben folyamatosan egyeztetnek a büdzsé tervezetéről és az ahhoz  benyújtott hétpontos szocialista módosításról. Ez a javaslat  egyébként két százalék körüli értékben módosítaná a jelenlegi 531 milliárd forintos kiadási főösszeget - tették hozzá. John Emese  közölte, hogy a szocialisták a hét pontból kettőről mindenképpen  külön kívánnak tárgyalni. Az általuk preferált kérdéskör a budapesti  egészségügyi modell és a budapesti városépítészeti modell.

A szabad demokrata politikusok tájékoztatása szerint a koalíciós  megbeszélés eredményeként a költségvetési tárgyaló delegációk  elkülönítik majd azokat a javaslatokat, amelyek mindkét fél számára  elfogadhatók. Ezek azok, amelyeknek a forrásoldala rendezett - mondták. Hozzátették, hogy külön gyűjtik azokat a javaslatokat, amelyek "nem férnek bele" a költségvetésbe, és lesznek olyanok is, amelyekről tovább lehet majd egyeztetni. Ez a három csomag a jövő  hét elejére összeáll, és utána lehet erről újabb politikai  egyeztetést tartani, várhatóan március 6-án. A koalíciós politikai  egyetértés kialakulása után tárgyalásokat kezdenek a költségvetésről  az ellenzékkel is - tette hozzá John Emese.

A politikusok elmondták, hogy a költségvetésről tárgyaló  közgyűlési időpontként, mint legvégső határnapként, március 14-e,  egy szombati nap merült fel. Megjegyezték, hogy a találkozón arról  nem esett szó, hogy a közgyűlésben jelenleg meglévő szavazási  patthelyzetet miként lehet feloldani. A 67 fős Fővárosi Közgyűlésben Hunvald György (MSZP) előzetes  letartóztatása miatt 33-33 képviselője van az MSZP-SZDSZ koalíciónak és a Fidesz-KDNP-MDF tömbnek is. A fővárosi Fidesz-KDNP  frakciószövetség társelnöke, Bagdy Gábor kedden kijelentette, hogy  nem szavazzák meg a költségvetést. Az MDF budapesti elnöksége pedig  állásfoglalásban szólította fel három fővárosi képviselőjét a büdzsé  elutasítására. Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke és a megbeszélésen részt  vevő szocialista politikusok nem kívántak a találkozó tartalmi  elemeiről semmit elmondani. Burány Sándor csupán annyit jegyzett  meg, hogy "politikai helyzetelemzést folytattak".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!