Hírek

2009.02.13. 14:57

Rohác már Magyarországon van

Magyarországra hozták pénteken Jozef Rohácot, aki kapcsolatba hozható a budapesti Aranykéz utcai robbantással.

BAMA

A szlovák férfit repülőgéppel hozták Budapestre, miután a cseh hatóságok kiadták őt Magyarországnak. Jozef Rohácot a Ferihegyi repülőtérről a rendőrség Gyorskocsi utcai épületébe szállították. A férfit rabszállítóval, több állig felfegyverkezett kommandós  kíséretében vitték el. A budapesti Aranykéz utcai robbantással, továbbá a Fidesz székházánál, a Szájer József, illetve Torgyán József lakásánál a  kilencvenes évek végén elkövetett robbantásokkal is összefüggésbe  hozott, s közel egy évtizede bujkáló Rohác tavaly október 27-én egy  közúti ellenőrzés során bukott le Prágában. Elfogása óta a prágai Pankrác börtönben őrizték. A prágai városi bíróság december elején döntött úgy, hogy Jozef  Rohác kiadható Magyarországnak. Rohác előbb panaszt nyújtott be a kiadatási döntés ellen, de Petr Kulawiak, a prágai városi bíróság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy ezt a fellebbezést Rohác  később visszavonta.

A kiadatás feltétele az volt, hogy be kell fejezni azokat a büntetőeljárásokat, amelyeket a cseh rendőrség folytat Rohác ellen,  a cseh hatóságok ittas vezetés és hivatalos iratok hamisítása miatt  indítottak ellene eljárást. A prágai belvárosi bíróság a múlt héten meghozta döntését, és az életbe is lépett. A bíróság döntése alapján  Jozef Rohácot három évre kitiltották a Cseh Köztársaság területéről, három évre eltiltották motoros járművek vezetésétől, és elkobozták a  nála talált hamis iratokat. Petr Kulawiak szerint a döntést sem az államügyész, sem Rohác nem fellebbezte meg.

A BRFK december elején azt közölte: amennyiben kiadják a cseh hatóságok Jozef Rohácot Magyarországnak, a BRFK az európai  elfogatóparancsban is szereplő bűncselekmény, S. (Seres) Zoltán vállalkozó elleni emberölési kísérlet miatt hallgatja ki őt gyanúsítottként. A BRFK szerint a szlovák férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 3,5 kilogramm plasztik robbanóanyag felhasználásával  távirányítású szerkezetet készített, és közreműködött abban, hogy  azt 1997. június 3-án rögzítsék egy parkoló Bentley alvázára a  főváros XVIII. kerületében, a Tulipán utcában. A robbanószerkezet  lhelyezésének célja a rendőrség szerint Seres Zoltán vállalkozó  meggyilkolása volt, de a felerősítésre szolgáló mágnes gyengének  bizonyult, a szerkezet a gépkocsi indulásakor leesett, így nem  következett be a robbanás. (Serest két évvel később Tahitótfaluban autójában géppisztollyal agyonlőtték. Az elkövető személye nem ismert.)

A férfi tanúként más bűncselekményekben is kihallgatható, és, ha felmerül, hogy más bűncselekménnyel is meggyanúsítható, akkor a  kiadatási kérelmét pótlólag ki kell egészíteni. A BRFK szerint a szlovák férfi neve felmerült több, az 1990-es évek végén Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel  összefüggésben, ezek vizsgálatát a rendőrség megkezdte. Rohác neve korábban felmerült az Aranykéz utcai merénylet kapcsán is, ám emiatt  nem adtak ki ellene elfogatóparancsot. 

1998. július 2-án Budapest belvárosában, az Aranykéz utca 2. számú ház előtt parkoló Polski Fiat 126-os gépkocsi alatt nagy erejű  pokolgép robbant. Négy ember meghalt, huszonöten megsérültek, köztük külföldi állampolgárok is. A merénylet célpontja és egyik áldozata a  Boros Tamás vállalkozó volt. Borost a rendőrség koronatanúként tartotta számon az olajmaffiaügyben. Ez volt Magyarországon az első eset, hogy vétlen emberek is áldozatul estek alvilági leszámolásnak.

A BRFK még 2000-ben tartott sajtótájékoztatóján az hangzott el,  hogy a rendőrség a szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot és  bandájának tagjait gyanúsítja több robbantásos bűncselekménnyel, így  az Aranykéz utcai merénylettel és a Seres Zoltán ellen elkövetett -  akkor sikertelen - merénylettel. A nyomozás kiderítette, hogy a felrobbant Polski Fiatot a szlovák Jozef Hamala, Rohác bandájának  tagja vette meg hamis papírokkal. A nyomozások adatai szerint a bűnözői csoport számlájára legalább tíz, 1998 tavaszán és nyarán  elkövetett merénylet írható. Így többek között a Fidesz Lendvai utcai székházánál, valamint politikusok - Szájer József és Torgyán  József - lakásánál elkövetett robbantások is.

Rohac -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!