Hírek

2009.02.19. 16:39

Sikeres a pneumococcus baktérium elleni védőoltási program

Sikeres a pneumoccocus baktérium okozta megbetegedések ellen indított oltási program, a 2 éves kor alatti gyermekek nagy többsége már megkapta az első oltásokat - mondta el Molnár Kornélia helyettes tiszti főorvos csütörtökön.

BAMA

A január közepéig összesített adatok szerint több mint 113 ezer gyermek már megkapta az oltássorozat első oltását, és több mint 159 ezer adag oltóanyagot használtak fel, ami a két év alatti, 200 ezres gyermekpopulációt nézve jó arány - ismertette a szakember. Az oltás kéthónapos kortól adható, a teljes védettséget a több oltásból álló sorozat adja meg.

A pneumococcus fertőzés elleni védőoltást tavaly október 1-jével tette ingyenessé a 2 év alatti gyerekek részére az egészségügyi kormányzat. Azoknak a gyerekeknek, akik elmúltak kétévesek, de az ötödik életévüket még nem töltötték be, a vakcina 70 százalékos társadalombiztosítási támogatással jár. Molnár Kornélia elmondta azt is, hogy az idei oltási rendbe felveszik a pneumococcus elleni védőoltást.

A pneumococcus baktérium felelős a többi között a gyermekkori súlyos torok-, mandula-, középfül-, tüdő- és agyhártyagyulladásért. A baktérium cseppfertőzés útján terjed, tehát köhögéssel, tüsszentéssel és közvetlen érintkezéssel is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!