Hírek

2009.02.05. 09:26

Végstádium

Jó lenne tudni, hogy a kormányfő vagy a pr-emberei miért is nem láttak „fantáziát” a gyermek-hospice ház támogatásában, amely ügy szerintem sokkal inkább javára vált volna a kormányfő imázsának, semmint „a végtelenül meleg szívű Gyurcsány Ferenc egy eltévedt kislánykára bukkan, akinek enni ad, mielőtt hazakíséri”-féle, hamis és melodramatikus történetek.

Stanga István

Részint szomorúsággal, részint megdöbbenéssel olvasom mindazokat a híreket, amelyek a pécsi székhelyű Szemem Fénye Alapítvány által tervezett gyermek-hospice ház (más néven az úgynevezett „Dóri Ház”) kialakítása körüli, immár állandósult  kálváriáról szólnak. Szomorúsággal, hiszen aligha létezik annál megrázóbb és fájdalmasabb dolog, mint amikor az ember olyan gyermekek sorsával szembesül, akik nagyon-nagyon korán megismerték a szenvedést, és akiknek az élete korántsem játékról és tanulásról szól, hanem betegségről, küzdelemről..., halálról. És megdöbbenéssel, mert egészen egyszerűen hihetetlennek és elképesztőnek tartom, hogy a mai Magyarországon vacak húszmillió forinton múljon, hogy végstádiumban lévő leukémis gyermekek rövidke életük utolsó hónapjaiban, napjaiban, óráiban ne kaphassk meg azt az ápolást, azt a lelki és testi támogatást, amelyet akár egy még oly szeretetteljes családi otthon sem képes a számukra biztosítani. Márpedig a Dóri Ház kapcsán most valami ilyennek lehetünk a tanúi..., hiszen az ország legelső – a tervek szerint az idén szeptemberében átadandó – gyermek-hospice házának a jövője jelenleg meglehetősen bizonytalan, dacára annak a ténynek, hogy idehaza évente mintegy 300 gyermeknél diagnosztizálnak rákot (és hetvenen halnak meg e betegség miatt), illetve annak, hogy – szakemberek véleménye szerint – nálunk egyelőre még hiányoznak azon betegápolási ismeretek, amelyek egy-egy kórházban, intézményben lehetővé tennék, hogy a végállapotú gyermekek ellátásához, gondozásához a szülők komolyabb segítséget is kapjanak.  

Ismétlem, nagyon sok dolog, ami ebben az ügyben történik, hihetetlen és  elképesztő. Én legalábbis annak tartom például azt, hogy kis hazánkban az effajta, végtelenül humánus cél érdekében is ilyen canossát kell járni, amiként azt is, hogy a kormányfő – már amenyiben az erről szóló hírek korrektek – az azonnali intézkedés helyett az alapítványbeliek hozzá írt levelét átpasszolta az egészségügyi tárcának. Nos, engedtessék meg most nekem (bár magam semmit sem utálok jobban, mint a demagógiát), hogy ezúttal én is demagóg legyek, s mint ilyen, megkérdezzem, vajon tényleg minden rendben megy-e abban az országban, ahol a halállal viaskodó gyermekek számára nincs pénz, jut ellenben a titkosszolgálatok „vicces” népszerűsítésére, egy hárommillió forintot kóstáló nőnapi cikkre, brutális nyelvhelyességi és helyesírási hibákltól hemzsegő, az ég világon semmire sem haszálható tanulmányokra, ilyen-olyan jogcím alatt kifizetett baráti-harcostársi apanázsokra, és így tovább, és így tovább..., a felsorolás – sajnos – a végtelenségig folytatható. Aztán persze, az is érdekelne, hogy akár a miniszterelnök, akár a pr-emberei miért is nem láttak „fantáziát” a gyermek-hospice ház támogatásában, amely ügy szerintem sokkal inkább javára vált volna a kormányfő imázsának, semmint „a végtelenül meleg szívű Gyurcsány Ferenc egy eltévedt kislánykára bukkan, akinek enni ad, mielőtt hazakíséri”-féle, végtelenül hamis és melodramatikus történetek. És bár a kérdéseket még hosszasan lehetne sorolni, nem teszem, nehogy a végén tényleg demagógnak látsszak. Igaz, ebben az ügyben ez lenne a legkisebb hiba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!