Hírek

2009.02.17. 15:00

Veres: az élőmunka terhei csökkennek, ingatlanadó 2014-től

Július 1-jétől a vállalkozások eddigi 32 százalékos terhe 27 százalékra csökken a minimálbér kétszereséig, jövőre már a teljes bérre érvényesíthető ez a változtatás - mondta Veres János pénzügyminiszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

BAMA

Az idén az adóátrendezés összege 130 milliárd forintot, jövőre 740 milliárdot jelent - közölte a pénzügyminiszter. Hozzátette azt is, hogy a tehercsökkenés jövőre a vállalkozásoknak 280 milliárd forintos megtakarítást hoz. A személyi jövedelemadó alsó kulcsa júliustól 18 százalékról 19 százalékra emelkedik, a sávhatár évi 1,7 millióról 2,2 millióra nő, jövőre 3 millióra, a felső kulcs 38 százalékra nő a jelenlegi 36 százalékról, a különadó kiiktatása mellett.

A kormány tervei szerint 2010-től a munkáltatóknak 11 százalékos járulékot kell fizetniük a jelenleg még adómentes juttatások (üdülési csekk, étkezési utalvány) után. Ugyanakkor ezeknek a juttatásoknak az összege a személyi jövedelemadó (szja) alapjába is beleszámít majd - jelentette ki a pénzügyminiszter kedden a kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány az idén 3-3,5 százalékos gazdasági visszaeséssel számol 3,7-3,9 százalékos infláció mellett, miközben a GDP arányos államháztartási hiány 3 százalékon belül marad, nem lesz több 2,9 százaléknál - jelezte Veres János. Az ingatlanadót 2011-től kívánja előkészíteni a kormány 2014. évi bevezetéssel, kedvezményeket érvényesítve a 62 évnél idősebb nyugdíjasoknál és az összeg 50 százalékának levonhatóságát biztosítva a személyi jövedelemadóból - jelentette be Veres János.

Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter elmondta: a kormány saját eszközeit felhasználva a forint stabilizálása érdekében mindent meg fog tenni. A természetbeni juttatásokat nem kívánja korlátozni az adóváltoztatások révén a kormány, ugyanakkor el kívánja érni, hogy minden juttatás után a munkáltatók fizessenek közterhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!