Hírek

2009.02.12. 16:37

Vesztegetés miatt vádat emeltek a fideszes alelnök ellen

Hivatali vesztegetés miatt az ügyészség vádat emelt Gergely Zsolt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés vagyongazdálkodásért felelős alelnöke ellen

BAMA

Hivatali vesztegetés miatt az ügyészség vádat emelt Gergely Zsolt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés vagyongazdálkodásért felelős alelnöke, Madzin Tibor ongai polgármester, valamint három, ingatlanberuházásban és -forgalmazásban érdekelt társuk ellen - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
 
A Debreceni Nyomozó Ügyészség a miskolci Nemzetközi Kereskedelmi Központ (volt MSZMP-székház) értékesítési szándékával összefüggésben nyomozott. Alapvetően az eladással kapcsolatos önkormányzati döntést elemezték, de más ingatlannal öüsszefüggő kérdéseket is vizsgáltak.

A vizsgálatot feljelentés után indították, azt követően lett gyanúsított Gergely Zsolt és négy társa.

A hajdú-bihari főügyészség csütörtökön kiadott közleménye szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat 2007 márciusában döntött a tulajdonában lévő "Nemzetközi Kereskedelmi Központ" (úgynevezett ITC-székház) elnevezésű épület eladásáról. Az ingatlant felértékeltették, majd az értékbecsléshez igazodó minimális vételár megjelölésével nyilvános pályázaton eladásra meghirdették.

Az ügyészség szerint az eladási szándékról értesülve két vállalkozó vádlott még a pályázat kiírása előtt felvette a kapcsolatot annak érdekében, hogy az épületet kedvező áron megvehessék.

A közgyűlési alelnök anyagi előnyt kérve ajánlotta fel a segítségét. Közreműködésével a vállalkozók még nyilvánosságra hozatala előtt megismerték a pályázati kiírást, s megbeszélték Gergely Zsolttal az általuk benyújtandó pályázat feltételeit, valamint azt a vételárat, amennyit hajlandók kifizetni - tartalmazza az ügyészségi közlemény.

A nyomozás megállapítása szerint a közgyűlési elnök úgy jutott előnyhöz, hogy a vállalkozóktól áron alul - mintegy 30 millió forint haszonnal - építési telket vásárolt, amelyen épülő lakóház is állt már.

A megyei önkormányzat három pályázati felhívása eredménytelenül zárult, s ezt követően már a minimális vételár megjelölése nélkül ismételten megpályáztatták az ITC-székházat. Ekkor a pályázat eredményes volt, azonban a megyei közgyűlés mégis úgy döntött, hogy nem adja el az épületet.

E döntést követően Gergely Zsolt felbontotta az építési telekre kötött adásvételi szerződést, így anyagi előnyhöz nem jutott - állapította meg az ügyészség.

A két vállalkozó egy harmadik társukkal Onga nagyközség külterületén is meg akart venni egy ingatlan, amiért két részletben, összesen egymillió forint "kenőpénzt" vett át Madzin Tibor, a település polgármestere. Közbenjárására a képviselő-testület átminősítette a vállalkozók által megvásárolt terület művelési ágát, hogy ott ipari hasznosítású létesítményt lehessen építeni.

Az építési engedély kiadására azonban a nyomozás megindulásáig nem került sor.

Az ügyben érintett személyek a nyomozó ügyészséggel együttműködtek, így velük szemben személyi szabadságot elvonó vagy korlátozó kényszerintézkedést nem tartottak indokoltnak, vagyis szabadlábon védekezhetnek - zárul a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!