Hírek

2009.04.16. 10:49

Fidesz: Bajnai alkalmatlanságát jelzi Vahl visszalépése is

Bajnai Gordon kormányfő alkalmatlanságát jelzi, hogy immár második miniszterjelöltje vált alkalmatlanná a pozíció betöltésére - így reagált Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtökön az MTI-nek azután, hogy Vahl Tamás visszalépett a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri jelöltségtől.

MTI - BAMA

A visszalépéssel ismét bebizonyosodott, hogy az MSZP-SZDSZ kormány a reménytelenség kormánya - fogalmazott Bencsik János. A fideszes politikus kifejtette: Bajnai Gordon a gazdasági miniszteri posztra egy, a "kartellezésben gyakorlattal rendelkező üzletembert" jelölt, aki végül a külső, civil nyomásra úgy döntött, hogy - hitelességi problémák miatt - mégsem vállalja a tárca irányítását. Bencsik János szerint a kormány gazdaságpolitikája hitelességi válsággal küzd. Példaként - a gazdaságiminiszter-jelölt mellett - azt is megemlítette, hogy a pénzügyminiszteri posztra "egy, az adóoptimalizálásban kellő jártassággal rendelkező offshore-szakértőt" jelölt a miniszterelnök.

Továbbra is az az álláspontja a Fidesznek, hogy új választásra van szükség, hogy egy széles támogatással bíró kormány minél hamarabb megkezdhesse azokat a stratégiai jellegű változtatásokat, amelyek biztosítani tudják a magyar gazdaság hitelességét - mondta. Podolák György, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke csütörtökön, a bizottsági ülés elején jelentette be, hogy visszalépett Vahl Tamás a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri jelöltségtől.

Vahl Tamás az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta, a válságkezelő kormánynak túl nagy terhet jelentett volna a legkisebb ügy is, ezért lépett vissza a miniszteri jelöltségtől. "Ezt a terhet csak a visszalépésemmel tudtam levenni a formálódó szakértői kormányról. Mindez persze inkább minősíti hidegháborús viszonyainkat, mint a konkrét ügyet" - jelentette ki. Elmondta, Bajnai Gordon kérésére azért mondott igent, mert személyes meggyőződése volt, hogy a magyar gazdaság egyik sokat tapasztalt vezetőjeként hozzá tudott volna járulni a válságkezelő program hatékony működéséhez.

"Vannak tapasztalataim és voltak terveim, sajnálom, hogy nem tehettem többet a magyar gazdaságért" - fogalmazott. Horváth Csaba MSZP-s képviselő a gazdasági bizottság ülése után az MTI-nek elmondta: Vahl Tamás emberileg és szakmailag korrekt döntést hozott, hiszen munkáját nagymértékben akadályozta volna, ha személyét naponta támadások érik. A bizottság tagja hozzátette: ez komoly terhet jelentett volna a kormányzatnak is.

A Transparency International Magyarország levélben hívta fel Bajnai Gordon miniszterelnök figyelmét arra, hogy a gazdasági tárca várományosa által korábban vezetett cég kartellezési ügyben volt érintett; a szervezet a kormányfőnek írt levelet szerdán juttatta el az MTI-hez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!