Hírek

2009.04.05. 15:33

Kóka nem lesz ott a Bajnairól döntő SZDSZ-ülésen

Ha visszatekintünk az elmúlt három évre, akkor azt kell mondanunk, hogy ebben a ciklusban az SZDSZ-nek gyakorlatilag semmi sem sikerült - írta Kóka János a párt országos tanácsához (ot) címzett, vasárnap az MTI birtokába került levelében.

MTI

A frakcióvezető azért fordult levélben az ot tagjaihoz, mert pénteken sportolás közben bokaszalag-szakadást szenvedett, ezért nem tud személyesen részt venni az ülésen, amelyen arról döntenek, hogy az országgyűlési képviselőcsoport támogassa-e Bajnai Gordon miniszterelnökké választását.

A politikus azt írta, 2006-ban azt hitték, hogy a kormányt egy tehetséges, cselekvőképes miniszterelnök vezeti majd. Ekkor tervezték az egészségügyi és adóreformot, a kormányzati feladatokról pedig hosszú koalíciós szerződést kötöttek. Megjegyezte, hogy a konvergencia-programot és az őszödi beszédet követően viszont kiderült, "hogy ettől a pillanattól kezdve a miniszterelnök döntés- és cselekvőképtelen". Véleménye szerint világossá vált, hogy a többszöri fogadkozás, írott szerződés ellenére nincs semmilyen reform.

Mint írta, a népszavazást elbukták, és a "kormány azóta is dermedt, tetszhalott állapotban van". Kóka szerint az ország ma gazdaságilag és morálisan is rosszabb állapotban van, mint 3 évvel ezelőtt volt. A frakcióvezető szerint a koalícióból ki kellett lépniük, mert terveikből semmit sem tudtak megvalósítani, semmit sem tudtak "Gyurcsányon keresztülverni". Október óta pedig itt van a gazdasági válság.

Kóka János a levélben leszögezte, hogy a 2009-es költségvetés január közepén megbukott. Azóta várják, hogy a kormány megfelelő koncepcióval álljon elő, de azóta a kormány nem állt elő ilyennel. Eközben a válság "kezdi leteríteni Magyarországot". Emlékeztetett arra is, hogy tíz hete a kormány még 3 százalékos recesszióval kalkulált, ma pedig már 6 százalékos visszaeséssel lehet számolni, miközben a forint, a tőzsde, az állampapírpiacok ijesztő mélyrepülésbe kezdtek. Hangot adott annak a véleményének is, hogy Gyurcsány Ferenc eközben nem állt elő olyan programmal, amely eséllyel enyhíthetné a válságot, pedig a kormánynak éjt nappá téve kellene dolgoznia a megoldáson. Ehelyett a miniszterelnök lemondott, a potenciális utód kiválasztása pedig "finoman szólva sem ment zökkenőmentesen".

A politikus felhívta arra is a figyelmet, hogy húsvét után a frakció tagjainak egy új miniszterelnök-jelöltről kell dönteniük. Véleménye szerint, ha nemet mondanak Bajnai Gordon programjára, akkor előre hozott választások lesznek, és úgy fejeződik be ez a kormányzati ciklus, hogy a liberális törekvéseikből semmit sem tudtak megvalósítani és akkor a politika formálásában lényegében nulla eredményt értek el.

Hozzátette, hogy a mérvadó elemzők szerint viszont Bajnai programjának eddig megismert elemei alkalmasak lehetnek a válság enyhítésére. Ezek az elemek lényegében a Reformszövetség javaslatain alapulnak, amelyeket az SZDSZ az elmúlt hetekben elfogadásra ajánlott a parlamentben.

Leszögezte, hogy az országgyűlési képviselőknek, egy olyan program költségvetési feltételeit kell most aláírásukkal támogatniuk, amely rászorultság elvű szociálpolitikára, az állami kiadások és a felesleges pazarlás csökkentésére, munka- és vállalkozásbarát adórendszerre, és az összedőlni készülő elosztórendszereink átalakítására épül majd. A frakcióvezető azt írta, hogy a liberálisok sok éve képviselik a szabad verseny, a kicsi, de hatékony állam és a vállalkozások sikereire épülő piacgazdaság értékeit és most is ezért kell dolgozniuk. Leírta azt is, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítványról szóló szavazatukat a program és a kormány összetételének részletes ismeretében fogják leadni április 14-én.

Megjegyezte, hogy mindannyian tudják az előre hozott választás normális és demokratikus aktus volna, ezért nem csoda, hogy az ügyvivői testület és a frakció is csak komoly viták után döntött. Véleménye szerint ugyanakkor mindkét alkalommal egyértelmű döntés született. A döntő többség mindkét testületben úgy vélte: az országnak napokon belül új, cselekvőképes kormányra van szüksége. A frakcióvezető a levél végén azt írta, hogy számít az országos tanács tagjainak megerősítő szavazataira. Ezért vasárnap elküldte az aláírt politikai nyilatkozatát, és azt kéri a képviselőktől, hogy az ot döntését követően, de legkésőbb hétfőn, mindenki írja alá a saját példányát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!