Hírek

2009.04.02. 17:59

Megegyeztek a G20-ak: 1100 milliárd dollár a világnak

Megegyezésre jutottak a G20-ak: elfogadtak egy több mint 1100 milliárd dollárnyi lépéseket tartalmazó csomagot.

VGO - BBC

Az országok további pénzösszegeket állítanak a Nemzetközi Valutaalap rendelkezésére, 750 milliárd dollár értékben; valamint elkötelezték magukat - mintegy 250 milliárd volumen értékében - a nemzetközi kereskedelem élénkítésében - írja a BBC gyorshírében. 100 milliárd dollárt bocsátanak nemzetközi fejlesztési bankok rendelkezésére, és további 6 milliárd dollárral növelnék a legszegényebb országok számára rendelkezésre álló hitelkeretet.

A G20-országok már korábban elindították "minden idők legnagyobb" gazdasági élénkítőcsomagját, mely 5 000 milliárd dollárt juttat az év végéig a világ gazdaságainak.

Az országok továbbá megegyeztek az adóparadicsomok elleni szakciókban és szigorúbb nemzetközi pénzpiaci szabályozásokban.

A G20 részéről Gordon Brown, brit miniszterelnök bejelentette, hogy ezentúl szigorúbban figyelik a bankárok fizetését és bónuszait, felállítanak egy határokon átívelő nemzetközi pénzügystabilitási tanácsot (Financial Stability Board), a hedge fundok és a hitelminősítők pedig szigorúbb felügyelet elé néznek. Megállapodtak abban is, hogyan kezeljék a mérgezett papírokat.

Az IMF-tőkeemelés célja kettős. Egyrészt megemelik 500 milliárd dollárra a bajba került országok számára rendelkezésre bocsátható források összegét; másrészt 250 milliárd dollár összegre emelik a világ legszegényebb országainak számára elérhető SDR-összeget.

"Ez az a nap, amikor a világ egybegyűlt, hogy közösen visszavágjon a globális recessziónak, nem csupán szavakkal, hanem a világ fellendülésének és reformjának tervével, valamint e terv megvalósításának egyértelmű időrendjével" - mondta Brown.

Nicolas Sarkozy szerint a G20-csúcs eredménye "több, mint amennyit remélhettünk". Angela Merkel szerint a megállapodás "nagyon, nagyon jó, mondhatni történelmi".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!